26.11.2017

Ensilumi

Ensilumi satoi, kun synnyin. Suuret, valkoiset hiutaleet leijailivat hiljaa maahan. Äitini kertoi niin. Olen talven lapsi, joulun alla syntynyt.


luminen maisema, lumiset puut, snowy landscape, snowy trees
Luminen luontopolku laidunmaan reunalla.

Lumisade, se ensimmäinen, on aina merkki talven alusta. Se laitetaan muistiin tai merkitään ylös, kuten lehtien puhkeaminen puihin. Kaksi vuoden merkkipaalua: talven alku ja kesän alku. Ja niistä puhutaan.

Lämpötila oli nollassa, ei tuullut laisinkaan, joten märkä lumi peitti kaiken alleen, takertui jokaiseen oksaan ja jokaikiseen korteen. Luntakin satoi niin, että maailma muuttui täysin. Kaikki kuorruttui puhtaan valkoiseksi.

Kuljin aamulla pihan perälle, jossa oli avo-oja - ja sekin näytti taideteokselta. Täydelliseltä sellaisenaan. Kuka olisi uskonut...


Luminen yksityiskohta luonnossa, lumiset kasvit, snowy details in nature
Luminen avo-ojakin voi olla kuin taideteos: täynnä koristeellisia ja koukeroisia muotoja.

Kaikkialla korostuikin nyt muoto, kun väritys ei vienyt huomiota. Luonto oli kuin piirros. Mustavalkoinen.


snowy spruce branches
Lumiset kuusen oksat ovat hyvin koristeellisia

Lähdin seuraavana aamuna luontopolulle eikä siellä ollut käynyt kukaan. En nähnyt ainoatakaan jalanjälkeä, en kädenjälkeä aidan päällä, vaan kaikki oli koskematonta. 


luminen maisema, luminen maalaismaisema, snowy landscape, snowy country scene
Lunta kaikkialla.Oli hauskaa pujotella lumisten oksien, puunrunkojen ja aidan välitse. Olo oli kuin lapsella...

Minulla oli vain hetki aikaa, vain kaksikymmentä minuuttia, piipahtaa paikalla, polun alkupäässä - ja se kannatti.  Paikka oli mykistyttävä. Luonto oli hiiren hiljaa. Yksikään lintu ei laulanut. Yksikään oksa ei värähtänyt. Joen vesi oli kuin peili. Tämä hetki oli kuin vain minua varten.


Lumiset puiden oksat kaartuivat peilityynen joen pinnalle. Mikä rauha kaikesta huokuikaan...

Jos jokin, niin tällainen hetki koskettaa. Tällaisena hetkenä pääsee irti kaikista arjen murheista ja arjen vaatimuksista. Tämä on oma hetki. Ilmainen hetki. Ja jokaisen saavutettavissa. 

Tämä on luonnon lahja sinulle ja minulle, meille jokaiselle.

Ensilumi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti