24.6.2018

Marko Ruuskasen ITE- linnunpöntöt

Huomasin sen yllättäen. Tuomiokirkon näköisen linnunpöntön vanhassa vaahterassa, Savonlinnan kirkkopuistossa. Olipa hauska ja yllättävä!

Ajattelin sen olevan vain yksittäinen taideteos, mutta olin väärässä. Jokin aika sitten luin, että näitä pönttöjä olisi lisääkin. Linnunpönttöjä, jotka kaikki olisivat erinäköisiä, yksilöllisiä.  ITE-taidetta parhaimmillaan, ja niitä löytyy Savonlinnan hautausmailta. Ne ovat haudankaivaja Marko Ruuskasen ideoimia ja tekemiä. 


Linnunpönttö on tehty puupölkystä ja koristeltu raudalla ja säänkestävällä filmivanerilla. Pönttö löytyy Talvisalon hautausmaalta.
Joten sinne olisi päästävä ja sinne menin. Eli Savonlinnan hautausmaiden kautta juhannuksen viettoon sukulaisten mökille. Muu perhe oli riemuissaan.:DD

Puhutaan, että joku paikka on kuin lintukoto eli turvallinen ja kotoinen. Onko se tällainen, suuren sydämen sisällä? Sydän on tehty raudasta. Talvisalon hautausmaa.

Olen ITE-taiteen suuri kannattaja. Arvostan sitä suunnattomasti. Taidetta, jota ei tarvitse ottaa liian vakavasti. Taidetta, joka on kaikkien ulottuvilla ja jota voi tehdä missä vain ja mistä vain - ja kuka tahansa. Sitä tehdäänkin useimmiten omaan arkiseen käyttöön, omaksi iloksi.

Ja sitä tämä on. ITE-taidetta. Taidelinnunpönttöjä, joita voi ihan normaalisti käyttää. Ja käytetäänkin. 


Kottarainen ruokkimassa poikasiaan Kirkkoniemen hautausmaalla Savonlinnassa.
Kaksikerroksinen linnunpönttö sopii täydellisesti ympäristöönsä.
Marko Ruuskanen aloitti ITE-pönttöjen tekemisen puolivahingossa. Tehdessään kerran linnunpönttöä hautausmaalle esimies oli katsonut pöntön kaarevaa kattoa ja sanonut, että sitä voisi muotoilla enemmänkin. Siitä kuulema kaikki lähti.

Nykyisin Ruuskanen tekee pönttöjä ennen työpäivän alkua omalla ajallaan ja omalla kustannuksellaan - kaikkien iloksi. Ja iloa ne omaisiaan ja ystäviään sureville ihmisille tuottavatkin. Linnunlaulu hautausmaalla tuo lohtua, toivoa ja elämäniloa kuulijoilleen.


Linnunpönttöjä täynnä oleva hautausmaa on pikkulintujen paratiisi. Lähelleni pyrähti Talvisalon hautausmaalla peipponaaras (?)  ja katseli minua uteliaana. Sillä oli varmaan pesä jossakin hautausmaan lukuisista pöntöistä.
Raudasta oli tehty monimutkainen taideteos linnunpöntön ympärille. Minä todella pidän tästä! Se on kaunis! Mietin vain, että kiliseeköhän se tuulessa... nuo pitkät roikkuvat osat... Kuva Talvisalon hautausmaalta.

Lukemani mukaan Marko Ruuskasta on inspiroinut rakkaus (sydän)-, enkeli- ja iäisyysteemat, ja ne sopivatkin hyvin aiheiksi hautausmaille. Aluksi hän koristeli linnunpönttöjä filmivanerilla, joka on säänkestävä materiaali ja kestää käyttökelpoisena montakymmentä vuotta. Sitten tulivat rauta-aiheilla koristellut pöntöt ja helposti muotoiltava puu.

Tässä on saanut väkerrellä ja asetella filmivanerikappaleita paikoilleen jonkin tovin. Talvisalon hautausmaa.

Vaikka linnunpönttöjä on hautausmaalla paljon, ne näyttävät aivan luonnolliselta osalta ympäristöään, eikö totta? Kuva Talvisalon hautausmaalta.
Ostin viime vuonna kaksitoista linnunpönttöä omalle tontillemme: kymmenen pikkulintupönttöä ja kaksi kottaraispönttöä. Öljysin ne ulkoapäin, laitoin kattoon vanhaa leikkimökin kattohuopaa, jota löysin varastosta, ja numeroin ne. Toimin hyvin käytännönläheisesti ja pöntöt kelpasivat hyvin linnuille. Olin tyytyväinen itseeni, ensikertalainen.

Onhan tämä hauska linnunpönttö... Jonkun linnun unelmakoti. Koristeet säänkestävästä filmivanerista.

Mutta kun näin Ruuskasen pönttöjä, tajusin, että linnunpönttö voisi olla muutakin kuin mahdollisimman käytännöllinen rakennelma. Se voisi olla oikea taideteos! 

Tässä on jo aika monimutkainen viritelmä raudasta. Talvisalon hautausmaa.

Mietinkin noita pönttöjä katsellessani, josko talviaikana, kun on enemmän aikaa, voisin suunnitella kopion omasta talostanikin. Onnistuisikohan se? Seipään päähän kiinnitettynä ja johonkin pensaan keskelle sijoitettuna...

Tällaisia kopioita löytyi nimenomaan Kirkkoniemen pieneltä ja jo käytöstä poistetulta hautausmaalta. Linnunpöntöt olivat ilmeisesti kopioita eri kirkoista ja kirkkorakennuksista. Siellä oli niitä oikea pieni kokoelma. Olin ihastuksesta mykkänä!

 Tapa rakentaa linnunpönttöjä tuli Eurooppaan Intiasta 1700-luvulla. Intiassa pöntöt oli sidottu seipäiden päähän kuten tämäkin pönttö  Kirkkoniemen hautausmaalla.
Pyöreä pikkupönttö.
Tätäkin lintupönttöä on käytetty: suuaukkoa on suurennettu vastaamaan omaa tarvetta. Marko Ruuskasta se ei haittaa. Hänestä niin kuuluukin olla. Se kuuluu luontoon.
Kirkkoniemen hautausmaa on keskellä omakotialuetta. Tässä kolmen 'asunnon' talo hyvällä paikalla vanhassa kuusessa.

Ja koko kiinnostus Marko Ruuskasen linnunpönttöjä kohtaan alkoi, kun näin alla olevan  tuomiokirkon muotoisen linnunpöntöstön Savonlinnan kirkkopuistosta. Linnunpöntöstö on kopio 1870-luvulla rakennetusta tuomiokirkosta, joka tuhoutui pahasti talvisodan aikana. Se korjattiin, muttei aivan alkuperäiseen muotoonsa. Viiden 'yksiön' linnunpöntöstö on siis jo eräänlainen kulttuuriteko.

Linnunpönttökopio vanhasta tuomiokirkosta löytyy Savonlinnan kirkkopuistosta ja sitä on kuvattu moneen lehteen ja moneen blogiin.

Ja kyllä, näissä pöntöissä todellakin asutaan ja eletään, ruokitaan poikasia ja suojaudutaan talvella viimalta ja pakkasilta. Ne on tarkoitettu iloksi sekä linnuille että meille ihmisille. Ja iloa ne tuottavatkin.


Ja moni lintu asuu näissä linnunpöntöissä. Tässä talitiainen pyrähtää lentoon hyönteisiä etsimään. Pöntöstä kuului poikasten piipitystä ja kiireinen emo lenteli vauhdilla sisään ja ulos nopeammin kuin kerkesin kamerani kanssa reagoimaan. Tämä linnunpönttö löytyy pieneltä Varparannan hautausmaalta.


Vuodet ovat tehneet tehtävänsä, moni muukin kuin minä on huomannut ja ihastunut näihin linnunpönttöihin. Ne ovat saaneet paljon huomiota osakseen sekä sosiaalisessa mediassa että lehdistössä. 

Myös Savonlinnan kaupunki on pannut merkille kiinnostuksen ja tajunnut taidelinnunpönttöjen huomioarvon matkailulle. Moni onkin sanonut kiertävänsä kesälomareissulla Savonlinnan kautta - ihan vain linnunpönttöjen vuoksi. Ne ovat uusi nähtävyyskohde, Olavinlinnan kun on aika moni jo nähnyt.

Niinpä Marko Ruuskaselle on annettu lupa ripustaa vapaasti linnunpönttöjään paitsi hautausmaille myös Savonlinnan kaupungin puistoihin. Ja niihin voi tutustua nyt halutessaan myös opastetuilla linnunpönttökierroksilla - ainakin kesällä 2021. 

Olavinlinna-linnunpönttö löytyy Olavinlinnan kupeesta ja se on saanut osakseen paljon julkisuutta. Kuten moni muukin näköislinnunpönttö Savonlinnassa.



(Päivitetty 10.08.2021)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti