25.3.2018

Maisemassa Olavinlinna

Savonlinna on kaunis kaupunki, joka on saarille rakennettu ja vesistöjen ympäröimä. Ympäröivä vehreä luonto järvineen tekeekin paikasta erityisen ja mielenkiintoisen, jossa luonto on tärkeä osa kaupunkikuvaa. Myös aivan sen keskustassa. Kaupungin maamerkki ja koko kaupungin keskipiste on kuitenkin sen vetovoimaisin turistinähtävyys eli Olavinlinna. Ainakin matkailijoille. 

Olavinlinna Tallisaaresta kuvattuna

Olavinlinna onkin vaikuttava näky seisoessaan vuosisadasta toiseen jykevänä omalla kalliosaarellaan. Seisonut jo monta sataa vuotta, 1400-luvulta asti. Ja hyvälle paikalle linna onkin rakennettu, sillä Kyrönsalmen virta ei linnan ympärillä jäädy kovillakaan pakkasilla. Puolustuksellisesti tärkeä seikka. Aikoinaan.


Vasemmalla Tallisaarensilta ja sen takana Kyrönsalmen rautatie- ja jalankulkusilta, oikealla Tallisaari pikku puistoineen ja takana Olavinlinna. Huomaa edessä jäällä valtava sinisorsaparvi.
Ja tärkeä asia myös kaikille niille sinisorsille, jotka ottivat rantajäällä aurinkoa ja torkkuivat keskellä päivää. Nauttivat sielunsa kyllyydestä auringon lämmöstä kovan pakkaskauden jälkeen. Ja kaikki nämä vesilinnut ovat jääneet tänne talvehtimaan vain Kyrönsalmen vuoksi, jonka voimakas virta pitää salmen avovetisenä myös talvella. Kevään koittaessa sorsat sitten levittäytyvätkin ympärillä oleville järville. 
                          
Sinisorsat päiväunilla Kyrönsalmen jäällä aurinkoisena maaliskuun päivänä

Tiesitkö, että Savonlinnan alueella  on kaikkiaan 762 järveä, joista suurimmat ovat Pihlajavesi, Orivesi, Haukivesi ja Puruvesi? Kaikki ne ovat osa Suur-Saimaan järveä, joka on Suomen suurin järvi. Ja Euroopan neljänneksi suurin järvi. Joten sorsat kyllä tietävät, miksi Olavinlinnan lähellä kannattaa talvehtia. 


Tämä sinisorsapariskunta uiskenteli kaksistaan vähän kauempana. Niillä oli jo kevättä rinnassa; ainakin uros heilutteli aika ajoin niin somasti pyrstöään naaraalle.

Puolisoni on Savonlinnasta kotoisin ja hänellä on siellä suuri suku, johon pidetään paljon yhteyttä. Ennen sukujuhliin mentiin aina kaupungin kautta, mutta kun ohitustie rakennettiin, kaupungilla ei tullut käytyä moneen vuoteen. Kyllästyin siihen ja halusin muutosta asiaan. Nyt sukulaisiin mennään aina kaupungin keskustan lävitse, torin ohitse ja kierretään pisimmän reitin kautta nimenomaan rantateitä pitkin. Ja aina Olavinlinnan ohitse.

Törninpyörän vierasvenesatama sijaitsee Olavinlinnan vieressä

Tein viime kesänä mieheni kanssa tarkoituksella hieman pidemmän kävelyretken kauppatorin, Lippakioskin ja Olavinlinnan ympäristössä. Linnan kohdalta jatkoimme kävelyämme Aino Acktén Puistotietä Olavinkadulle ja sieltä  Punkaharjuntielle, josta nousimme vanhalle Kyrönsalmen junasillalle ja siellä olevalle kapealle jalankulkukäytävälle. 

Täytyy myöntää, että sieltä ylhäältä sillalta oli hyvät näköalat ympäristöön. Ja kuinka idyllinen maisema ympärille levittäytyikään! Vanhoja, mutta hyvin hoidettuja puuhuviloita järven rannalla keskellä kaupunkia Olavinlinnan vieressä. Melkein jokaisen unelma-asuinpaikka, eikö totta? Minkälainen taustamaisema se olisikaan omalle puutarhalle! Ja historian havina toisi hienon lisämausteensa paikkaan...

Tallisaaren puistosta näköala Wanhaan Savonlinnaan, joka on täynnä vanhoja puurakenteisia taloja. Idyllinen ja näkemisen arvoinen kaupunginosa aivan Olavinlinnan kupeessa. Sillan toiselta puolelta oikealle kääntyy Aino Acktén Puistotie.
Oikealla Aino Acktén Puistotie, vasemmalla Tallisaaren silta. Ja ne hopeapajut veden äärellä...heikkouteni...
Hyvinhoidetut puuhuvilat ovat ilo silmille.
                        

Tämä puuhuvila on ollut viime kesänä myytävänä. Ostaisitko?

Paikallisille Olavinlinna on näkynä niin tuttu ja osa kaupunkikuvaa, ettei siihen aina välttämättä edes kiinnitä minkäänlaista huomiota. Näin tuntuu, kun kuuntelee sukulaisten puheita. Olavinlinnasta puhutaan vain oopperajuhlien viettopaikkana. 

Paikallisille Olavinlinnan tornit ovat jokapäiväinen näky, mikä ei välttämättä kiinnitä erityistä huomiota. Torneja tuskin huomaa Linnankadun talojen seasta, niin samalla tasolla ne ovat ja maisemoituvat hyvin osaksi ympäristöään.

Katsoin kerran ohjelmaa Roomasta, jossa kyseltiin paikallisilta ohikulkijoilta Colosseumista. Yllättävän moni käveli paikan ohitse jopa päivittäin eikä ollut koskaan käynyt siellä. Colosseum ei ollut heistä kiinnostava, koska se oli heille niin arkipäiväinen näky. 

Yhden kerran Roomassa käyneenä ensimmäinen kohde oli tietysti Colosseum. Se oli minulle kuin voitonmerkki: olen käynyt Roomassa, kun olen käynyt Colosseumissa. Olen käynyt Savonlinnassa, kun olen käynyt Olavinlinnassa. Olen turisti.

Oikealla sotamuistomerkki Kollaan kivet Tallisaaressa ja - Olavinlinna
Näköala Olavinlinnan pikkuikkunasta. Vuonna 2016 pietarilainen Nikita Agapov päätti ottaa itsestään kunnon selfien - hivenen laajemmalla näköalalla - ja kiipesi Olavinlinnan tornin katolle. Kuva on edelleen nähtävillä Tuhoatylsyys.comin sivuilla, vaikka se onkin jo poistettu Agapovin omilta instagram-sivuilta.
Olavinlinnan pihalla kasvava punalehtiruusu kukassa.
                  


Joskus onkin hauskaa leikkiä turistia, vaikkei varsinaisella lomamatkalla olisikaan. Kulkea ympäriinsä vailla mitään erityistä päämäärää kamera kädessä ja ottaa kaikesta mahdollisesta valokuvia. Olla kuin lomalla. Vaikka olisi vain ohikulkumatkalla - tai työmatkalla. Tällalailla pääsee hetkeksi irtautumaan omasta pikku arkimaailmastaan ja pitämään pienen henkisen lepohetken.

Nuorenaparina joskus 80-luvulla olimme Savonlinnan torilla syömässä jäätelöä, kun erään sisävesilaivan kapteeni tuli juttelemaan meille. Lopulta yllätykseksemme pääsimme ilmaiselle maisemaristeilylle laivan ohjaushyttiin. Risteilyn aikana kapteeni kertoi, kuinka hän joka päivä ohjatessaan laivaansa näillä kauniilla Savonlinnan vesillä ja maisemissa koki olevansa onnekas ja tunsi omistavansa sen kaiken - vaikkei oikeasti omistanutkaan. Mutta se, että hänellä oli oikeus kulkea siellä, oli hänestä hienoa!

Maisemaristeilyt ovat suosittuja turistien keskuudessa.

Sen mahdollisti/mahdollistaa jokamiehenoikeudet, jotka ovat olemassa Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Skotlannissa. Se on valtava etu, sillä kaikkea ei todellakaan tarvitse omistaa, jotta pääsee nauttimaan aivan ilmaiseksi luonnosta ja sen antimista - ja kaikista upeista näköaloista. Se on meidän kaikkien ulottuvilla. Ja se on hienoa! Se kannatta muistaa tulevana kesänäkin, kun kulkee ja kiertelee ympäri kaunista Suomea.


Olavinlinna tosin on kaunis ympäri vuoden, myös syksyllä, parhaaseen ruska-aikaan.



2 kommenttia:

  1. Kyllä tuli hyvä mieli kun katseli kuviasi! Olavinlinna talvella ja kesällä ja ihanat vesistöt Savonlinnassa. Siskoni siellä Saimaan rannalla asustelee ja minäkin toivoisin, että kesälomalla pääsisin käymään siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli kesää odotellessa nautitaan kuvista ja muistoista...

      Poista