Halu oppia tunnistamaan syötäviä sieniä on silti yhä olemassa. Jossakin syvällä sisimmässäni, mutta kuitenkin.
Viime syksynä löysin paikalliselta kansanopistolta ja Martoista syksyiset sienikurssit. Mutta yllätyksekseni kurssit eivät toteutuneet liian vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Ihmettelin miksei. Eikö ihmisiä kiinnosta sienet vai onko niiden tunnistaminen helpompaa muille kuin minulle?
Eikä sienten tunnistaminen helppoa olekaan. Se onkin suurin syy, joka rajoittaa niiden keräämistä ja käyttöä ruoanlaitossa. Tuntematonta sientä ei nimittäin koskaan saa käyttää ruuaksi. Se on yksinkertaisesti vaarallista!
Sienten määrittäminen vaatii harjaannusta, sillä sienen koko, muoto ja väri muuttuvat iän, kasvupaikan ja sään mukaan. Ei siis ihme, että olen ollut ymmälläni, vaikka kirjan kanssa olenkin yrittänyt niitä tunnistaa. Yksi kuva ja kirjallinen lajikuvaus ei yksinkertaisesti aina riitä tunnistamaan outoa sientä. Ainakaan minulle.
![]() |
En löytänyt tämän näköistä sientä sienikirjastani, joten tyydyin vain ottamaan siitä valokuvan ja ihmettelemään... Onko sieni syötävä vai ei? |
Olisikin hyvä, jos voisi opetella sienentunnistusta jonkun osaavan ja kokeneen ihmisen opastuksella. Ja siihen pyrin minäkin. Äitini ja anoppini olisivat sieni-ihmisiä, mutta heistä ei enää ole metsään menijöiksi. Miksen ollut nuorempana sienistä kiinostunut?!! Olisin saanut sukupolvelta toiselle siirtynyttä sienitietoutta ja tiedon myös hyvistä sienipaikoista. Niitä kun ei aina mainosteta vieraille.
![]() |
Mikä sieni? Näyttää kutsuvalta, mutta... |
Toivoisin, että oppisin aluksi edes kaksi-kolme sientä varmuudella tunnistamaan, siis nimenomaan herkullista ruokasientä. Se olisi hyvä alku ja olisin tilanteeseen tyytyväinen. Ainakin näin aluksi.
Eikä riitä, että oppii tunnistamaan muutaman sienen, sillä sienet ovat käyttökohteena niin erilaisia. Jotkut sopivat sienisalaattiin, toiset paistettavaksi tai keitettäväksi, muhennokseenkin - ja jotkut voi pakastaakin. Muttei kaikkia. Jokaisen sienen kohdalla on tiedettävä, mihin sitä voi käyttää.
Viime vuonna olin näihin samoihin aikoihin, elokuun puolivälissä, puolisoni vanhempien mökillä Itä-Suomessa ja siellä oli silloin valtavasti sieniä kaikkialla. Liekö ollut oikea sienikesä, kun oli niin sateinen. Lähes kaikki tämän postauksen kuvat on otettu tuolloin, viime vuonna.
Nyt vuotta myöhemmin, tänä viikonloppuna, sieniä ei näkynyt missään. Kuivuus lienee syy siihen.
![]() |
Luottamusta herättävä sieni puolukan varpujen seassa, mutta onko syötävä vai ei? Tietämättömyys voi olla välillä tuskallista ja turhauttavaa. |
Yleensä mielletään, että sienet kasvavat vain syksyllä. Muttei se ole niin.
Jo keväällä päästään keräämään esimerkiksi korvasieniä. Alkukesällä on taas kevätkaunolakkien, isojuurekkaiden ja ensimmäisten tattien aika. Varsinainen tatti- ja haperoaika alkaakin sitten vasta sateiden jälkeen heinäkuussa. Mutta onhan niin, että syksy on varsinainen sienten pääkasvuaika, varsinkin elokuu ja syyskuu. Sieniä voi kuitenkin kerätä jopa marraskuulle asti. Näin luin.
![]() |
Tämä on selvästi joku tatti eli syötävä sieni. Mutta mikä tatti? |
![]() |
Pilajan alla hämärässä kasvoi tällainen sieni. Punaiset marjat sammaleella luovat sadunhohtoista tunnelmaa ja mielikuvitus lähtee heti laukkaamaan. Tällaisista hetkistäkö sadut syntyvät? |
Mutta vielä minun täytyy tyytyä kaupan herkkusieniin, etten vahingossa, aivan tahtomattani, myrkyttäisi perhettäni. Sillä sellaista tapahtuu aina välillä, olen lehdestä näistä tapauksista lukenut. Ihan täällä Suomessakin.
![]() |
Tämä saattaa olla tummakehäkärpässieni. Jos se on se, sieni on syötävä kärpässieni -nimestään huolimatta. |
Täytyypä pitää silmät auki, sillä aina välillä lehdissä ja netissä lukee tietoja sieniluennoista tai kursseista. Jolle minäkin menisin. Jotta oppisin asiasta lisää.
Meillä kasvaa valtavasti hukkaan heitettyä ruokaa metsissämme. Valtavasti marjoja ja sieniä, villivihanneksia jne jne. Ja ne olisivat kaikkien saatavilla jokamiehenoikeuksien vuoksi - ja aivan ilmaiseksi.
Meillä ei nyt nouse sieniä ollenkaan, yhden oranssin haperon havaitsin metsäretkelläni.Länsisuomessa on ollut liian kuivaa. Kiva jos siellä on tullut sieniä!
VastaaPoistaEi Itä-Suomessakaan ollut sieniä tänä vuonna. Nyt viikonloppuna anopin kanssa asiasta juuri juteltiin. Nuo sienikuvat on otettu viime vuonna, jolloin oli ilmeisesti hyvä sienivuosi, kun oli niin sateinen kesä.
PoistaSinä onnekas selvästi tunnistat noita sieniä!:) Minulla on paljon opeteltavaa asian tiimoilta.
Jäi pois mun nimimerkki jos et tunnista, siis puutarhurintytär
VastaaPoistaTervehdys Puutarhurintytär! Olet oikeassa, tunnen sinut paremmin puutarhurintyttärenä.:)
PoistaMun suhde sieniin on vähän hassu, kun en itse tykkää niitä ollenkaan syödä, mutta kerääminen on minusta tosi hauskaa. Kai se tulee sieltä lapsuuden sienimetsistä, perhe oli aika erähenkinen, niin kyllä siinä oppi. Kantarellit, suppilovahverot, torvisienet ja tatit on siitä helpoimmasta päästä tunnistaa, ja ne kai suosituimpia herkkuja ovatkin. :) Korvasieniäkin usein keväisin kerättiin, mutta niissä on se ryöppääminen oma hommansa sitten. Niitä taisi tänä keväänä muuten olla paljonkin. Nyt syksyllä ei varmaan kuivuuden takia suurta sienisatoa saada, vaikka voivathan sateet vielä tulla ja tehdä ihmeitä. Suppiksia kun löytyy vielä pikkupakkasillakin.
VastaaPoistaTästä sivustosta voipi muuten olla apua tunnistukseen: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/sienet/
PoistaOlen oppinut tykkäämään sienistä vasta ihan viime vuosina, nuorena vierastin niitä. Joten maku saattaa sinullakin joskus tulevaisuudessa muuttua!
PoistaMuistan äitini aina puhuneen kanttarelleista ja korvasienistä. Anoppini taas pitää karvarouskuista ja haapasienistä (haaparousku?).
Useampi lähde on hyvä olla sieniä näin alussa tunnistamisessa. Tuo Luontoportti sivusto on yleensäkin hyvä paikka käydä, olen huomannut. Ja ainahan voin viedä sienet omalle äidilleni näytille, vaikkei hän voi itse enää metsään mennäkään.
Pikkuhiljaa, varovaisin askelin ja silmät avoinna etenen tämän sieniasian kanssa.:)