23.7.2019

Pensashanhikit aloittavat kukintansa

Pensashanhikin kukat eivät ole suuren suuria. Ne eivät kiinnitä huomiota valtavalla koollaan tai erikoisella muodollaan, vaan kukat ovat pieniä ja yksinkertaisia. Mutta kukkia onkin sitten sitäkin runsaammin. Ja monissa väreissä: punaisina ja oransseina, keltaisina ja valkoisina. Ja kaikkea siltä väliltä. Vaaleanpunaisinakin.


Pensashanhikki 'Limelightin' kukat ovat hyvin vaalean limenkeltaiset.

Pensashanhikki 'Creme Brule' kasvaa käytävän varrella. Sillä on valkoiset ja vähän kerratut kukat.

Herkänvärinen 'Pink Queen', nyt edellisenä sunnuntaina ostettu. Pienet, kurttuiset kukat.

Pensashanhikit ovat luottopensaitani. Pikkupensaita, jotka kukkivat heinäkuun puolestavälistä pakkasiin asti. 

Ne kasvavat vaatimattomallakin, mutta mielellään kuitenkin valoisella paikalla. Vähällä vaivalla, vuodesta toiseen. Vain vanhemmiten sen kuivuneita oksia täytyy yksitellen leikata tyvestä, sillä muuten pensas muuttuu risumaiseksi ja kukinta vähenee.

 
Todennäköisesti McKay's white, kasvaa autotallimme takana. Ja muuallakin.

Pensashanhikki 'Goldfinger' kasvaa talomme paraatipaikalla, jo yli 25 vuotta. Suurikukkainen - jos pensashanhikista voi niin sanoa.

 
Olen vasta viime vuosina lisännyt pensashanhikkien määrää pihallani, joten suurin osa omista pensaistani on vielä hyvin pieniä. Mutta olen muuttamassa puutarhaani helppohoitoisemmaksi lisäämällä kukkivia pensaita perennojen tilalle - ja tämä on osa suunnitelmaa.


Pensashanhikki 'Tilford Creamin' kukat ovat kermanvalkoiset ja hieman kurttuiset. Tämä pikkupensas kasvaa sisäänkäynnin varrella.
Ostin nyt sunnuntaina myös pensashanhikki  'Red Ladyn'. Sillä on hehkuvan punaiset pienet kukat, jonka alapinta on aivan vaalea.

Pensashanhikit sopivatkin hyvin paitsi yksittäispensaiksi myös isoiksi ryhmiksi peittopensaiksi vaikkapa rinteeseen tai aidanteiksi. Näin olen myös itse niitä istuttanut.Pihallani kasvaa myös kelta-oranssikukkaista pensashanhikkia 'Mango Tangoa' , mutta minulla se ei vielä kuki. Tämä kuva on otettu puutarhaliikkeestä ja se on lehdiltään vähän hailakka. Mutta hyvällä hoidolla ja hyvällä paikalla sekin vielä komistuu.
Pensashanhikki 'Pink Paradisen' kukat ihastuttivat, joten ostin sellaisen itsellenikin. Taidan istuttaa sen paraatipaikalle, talon viereen.

Joten tulevina vuosina odotan, että syksyisin piha loistaa pensashanhikkien monista väreistä - ja valkoisenakin. Huomasin nimittäin yllättäen, kuinka hyvältä valkoinen näyttääkään syysväristen lehtien rinnalla. 

Joten pensashanhikkien parasta kukinta-aikaa odotellessa...


Pensashanhikki 'Pink Paradisen' kukka


6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta! Pensashanhikki on varmasti itselläkin ostoslistalla tulevaisuudessa. Miellän hanhikit aina keltakukkaisiksi enkä oikein pidä keltaisista kukista. Mutta niitähän on noinkin soman värisinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen 'Goldfinger' on varmaan yleisin pensashanhikkilaji, jota on ollut aikaisemmin edes myytävänä. Ja ainut, ainakin tavallisissa marketeissa.
   Mutta nyt suuri osa myytävistä pensaista näytti olevan valko- tai vaaleanpunakukkaisia. Ja eri värisävyjäkin oli mistä valita. Jokaiselle jotakin.

   Poista
 2. Pensashanhikit ovat kivoja. Tuo Pink Queen on suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tulee tuosta Pink Queenistä mieleen joku orjan- tai metsäruusu. Kukissa on jotakin samaa, mutta pienoiskoossa.

   Poista
 3. Kiitos kun muistutit tästä pensaasta! Koska koetan lisätä syksypuolen kukkijoita pihaan, hanhikit ovat erinomainen valinta. En minäkään oikein tuosta peruskeltaisesta hanhikista tykkää, joten hienoa että löytyy monia muita vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomioin pari vuotta sitten, kuinka vähän meillä on syyskukkijoita omalla pihallamme. Ne muutamat keltaiset hankikit 90-luvulta ja neljä mustilan hortensiaa. Siksi kiinnostuin noista erivärisistä pensashanhikeista. Kun niitä näyttää tänä päivänä olevan niin paljon eri värisiä. Onnea etsinnöille!:)

   Poista