4.8.2019

Hiljainen sade

Istuin käpertyneenä kuistin tuolilla villahuopa ympärilläni ja kuuntelin sateen ääntä. Kuului tasaista, hiljaista ropinaa.
Sieltä täältä kuului veden loraus, kun vesi valui vesisaavin reunan ylitse; kun vesiränni vuoti ja vettä tippui maahan laatalle; kun kuunliljan lehdelle kertynyt vesilammikko täyttyi ja lehti antoi periksi, taipui ja vesi lorahti maahan. 
Kuulin, kuinka tuuli suhisi hiljaa puiden latvoissa. Kuului havinaa ja huminaa. Tuuli pyöritti saarnen oksia ja lehtiä, mutta vieressä kasvava terijoensalava oli aivan hiljaa paikallaan. Näin, kuinka saniaisen lehden heiluivat. Kaikki eri tahtiin ja eri aikaan.

Talon ohitse hurahti auto, muuten oli hiljaista. Linnut eivät laulaneet, naapurit eivät puuhailleet pihoillaan, leikkivien lasten ääniä ei kuulunut. Ihmiset olivat sisätiloissa, kuka missäkin puuhissaan.

Avasin ulko-oven ja astuin sisälle. Televisio oli auki ja undulaatit sirkuttivat innoissaan. Ne eivät tienneet sateesta mitään. Katsoin ikkunasta ulos. Mustarastas istui sateessa varaston katolla ja etsi katseellaan syötävää. Sitä ei pieni sade haittannut. 
Mutta ei aikaakaan, kun sade väistyi auringon tieltä, ja sen valo ja sateen jälkeinen kosteus saivat luonnon huokumaan silkkaa onnea.

Tätä odotan, samanlaista hiljaista sadetta kuin viime kesänäkin oli. Tämän kesäisen pitkän kuivan kauden jälkeen.


13 kommenttia:

 1. Onpa kaunis kuvaus lempeästä kesäsateesta! Ja oletpas napannut upean kuvan mustarastaasta sateessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:))
   Hetki on koettu ja kirjoitettu viime kesänä.
   Nyt alkaa meillä olla jo niin kuivaa, että menisikö tämä postaus eräänlaisena toiveena tai "sadetanssina" tulevista, toivotuista sateista.;) Saa nähdä...

   Poista
 2. Kaunis kuvaus, kuin runo. Ehkä menen lukemaan tämän postauksen tekstin pihamaalle, jos se vaikka toisi sadetta tähän kuivuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Ajatuksen voimaa ei kannata aliarvioida, sillä voi saada ihmeitä aikaan. En ole tosin kokeillut sitä vielä sateeseen...;)

   Poista
 3. Kaunista. Sadetta kaivataan täälläkin. Muutamaan otteeseen on vähän ripsassut, mutta määrät sitä luokkaa, ettei sademittariin kerry mitään, jos nyt ei ihan heti sateen jälkee huomaa käydä katsomassa, että pohja on vähän kostea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on jo kerran loppunut kaivosta vesi, että on täytynyt ruveta käyttämään sitä tasaisesti ympäri vuorokauden, että kerkeää kertymään uutta vettä tilalle. Mutta onneksi kasvit pihalla näyttävät pärjäävän, mitä nyt nurmikko näyttää hellepaikoilla hieman kuivalta. Joten vettä kaivataan täälläkin.

   Poista
 4. Sadetta odotellaan täälläkin. Katselen sääennustetta toiveikkaana mutta aina tuntuu ne sadepisarat siirtyvän seuraavalle päivälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinpä katsomassa paikallista sääennustetta minäkin ja näyttäisi keskiviikosta alkaen pieniä sadekuuroja tulevan melkein päivittäin. Nyt peukut pystyyn, että tulisi sitä sadetta meidänkin pihalle - ja teillekin.

   Poista
 5. Tuo sana "luonnonläheinen" kuvaa tätä blogia hyvin.:)
  Tervetuloa lukijaksi!<3

  VastaaPoista
 6. Meillä satoi eilen vihdoin ihan kunnolla. Kelpasi minulle pitkähkön kuivan kauden jälkeen oikein mainiosti :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi onnekas! Sadetta on luvattu meille jo pari päivää, mutta ei ole tullut kuin pari hassua pisaraa. Sadepilvet kiertävät tämän pihan.:(
   Ja tervetuloa lukijaksi!<3 Onpa minulla tällä viikolla onnea...

   Poista
 7. sateesta on saanut tosiaan nauttia verraten vähän tänä kesänä. siksi onkin hauskanen yhteensattuma, että juuri lukiessani postaustasi sadepisarat aloittavat tanssinsa piha-aitan katolla;)
  vierailen nyt ekaa kertaa blogissasi. minulla on tapana lukea myös aina blogin ensimmäinen postaus, mistä kaikki on alkanut. sinun Tuntematon puutarha postauksesi teki minuun syvän vaikutuksen. blogistasi löytyy useita hyviä retkikohteita, osa on minullekkin tuttuja paikkoja, osa sellaisia, joihin haluan ehdottomasti tutustua.
  pihasi kasviluettelo on upea, sieltä löytyi paljon tuttuja, omalta pihaltanikin löytyviä kasveja, paljon myös sellaisia joita olen joskun ajatellut hankkivani. mukavaa kun kun liityit blogini lukijaksi, näin löysin tänne Sinun todella mielenkiintoiseen blogiisi.
  nyt sade on lakannut, oli vain pieni kuuro. olen marjastanut monta päivää, joten puutarhahommat ovat jääneet. nyt aion mennä istuttämaan kesäkotiimme tuomiani kasveja. lähipäivien sateet ovat olleet enempi kuin tervetulleita, josko pihakaivoonkin tulisi jo hieman vettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime viikon sateet menivät meiltä kokonaan ohitse, vasta nyt maanantaina satoi. Tänä aamunakin pienen hetken, mutta olen onnellinen jokaisesta pisarasta. Hyvä, että teillekin on tullut vettä, sitä todellakin kaivataan.
   Ensimmäinen postaukseni... on yllättävää, kuinka paljon itse kukin voi vaikuttaa maailmaan omilla pienillä teoillaan. Se tuntemattoman puutarha ei edes ollut - jälkikäteen ajatellen - kummoinen: pieni, suojainen piha, jonka ympärillä oli pensasaita ja jonka sisällä kasvoi niitä kukkia, hedelmäpuita ja marjapensaita. Mutta se pihan tunnelma! Kuinka rakkaudella se oli hoidettu ja kuinka turvalliselta ja kauniilta se silmissäni näytti, se jäi mieleeni.
   Pitäisi syksyllä päivittää tuo kasviluetteloni. Olen lisäämässä kukkivia pensaita pihalleni ja vähentämässä perennojen määrää lisätäkseni pihan helppohoitoisuutta. Joten nyt on pihalla niin monta projektia tekeillä ja vaiheissaan, etten ole halunnut niitä edes tuoda esille. Täytyy katsoa, miltä lopputulos itsestä ensin näyttää.
   Mutta hauskaa saada sinut lukijaksi!<3 Kävin puutarhablogissasikin, joka oli täynnä ideoita - ja itse tekemisen iloa. Arkiluovuutta parhaimmillaan, jota arvostan sunnattomasti. Upeata!

   Poista