12.1.2020

Kuun puolivarjopimennys

Perjantai-iltana oli kirkas tähtitaivas ja täysikuu. Oli kaunis yö tulossa.

Ja oli muutakin tulossa. Jotakin sellaista, mistä en ole aikaisemmin edes kuullut. Luin lehdestä, että oli tulossa Kuun puolivarjopimennys.

Siis mikä? Mistä oikein on kysymys? Siitä piti ottaa selvää...


Kuun puolivarjopimennys näkyi selvimmin kuun alareunassa tummempana varjona. Meret myös näkyivät tummempina eikä kuu hohtanut samalla lailla kuin parhaimmillaan.

Kuun puolivarjopimennyksen aikaan Maa on Auringon ja Kuun välissä ja heittää varjon Kuun puolelle avaruuteen. Tuossa varjon keskiosassa on täysvarjo ja sen reunoilla on puolivarjo, jota Aurinko osittain valaisee. 

Kun Kuu kulkee tuossa puolivarjossa, tapahtuu Kuun puolivarjopimennys. Sitä on vaikea paljain silmin havaita, sillä Kuu ei muutu punertavaksi kuten varsinaisen kuunpimennyksen aikaan. Parhaiten puolivarjopimennyksen pystyykin havaitsemaan, kun Kuu on lähellä täysvarjon reunaa.

Nyt tammikuun 10. päivänä Maan täysvarjo kulki Kuun eteläpuolelta ja sen pystyi näkemään kuun tummuneesta alareunasta. Puolivarjo näkyi myös tummuneissa merissä ja siitä, ettei Kuu loistanut niin kuin yleensä täysikuun aikaan. Se näytti himmeämmältä.

Kuun kulun puolivarjossa näkee hyvin alakuvan kuvasarjasta.


Kuvasarja Kuun puolivarjopimennyksestä. Pimennys on syvimmillään keskimmäisissä kuvissa ja oikealla se on jo ohi. Pieni hetki vielä, ja Kuu alkoi sädehtiä luoden sädekehän ympärilleen.


Kun Kuun puolivarjopimennys oli ohi puolenyön aikaan, täysikuu loisti jälleen pimeällä taivaalla luoden kauniin sädekehän ympärilleen.

Ja kaunista oli ulkona muutenkin. Vaikka oli jo tammikuu, täällä Etelä-Suomessa ei ollut vieläkään lunta. Mutta pakkanen kiristyi yli seitsemään miinusasteeseen ja jäädytti kosteuden ulkona kimmeltäviksi kiteiksi, joita kuun valo oikein korosti. 

Ulkona olikin niin valoisaa ja sadunomaista, että teki mieli lähteä ulos kävelemään. Mutta jäätynyt kosteus paukkui metsässä ja sai mielikuvituksen liikkeelle, joten viimeiset kuukuvat kimmeltävässä yömaisemassa jäivät nyt ottamatta.

Mutta ehkä ensi kerralla...

Seuraava puolivarjopimennys on nimittäin 05.06.2020, mutta se näkyy vain täällä Etelä-Suomessa ja on matalalla. Loppuvuonna 30.11.2020 näkyvä puolivarjopimennys taas näkyy ainoastaan Pohjois-Suomessa, ja sekin on aivan horisontin tuntumassa. 

Tulevia pimennyksiä kuitenkin odotellessa...






18 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta tietopaketista. Katselin kuuta torstai-iltana ja ihastelin sen valtavaa kokoa.
    Ei ole lunta, ei. Valtavasti säätilat heittelevät. Lauantaiaamuna pakkasta oli -8.9. Päivän mittaan lämpeni ja illalla, kuten nytkin plussaa 4 astetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos Kuun puolivarjopimennyksestä ei tiedä, siihen ei yleensä kiinnitä huomiota. Se on sen verran huomaamaton tapahtuma.
      Juuri luin tänä aamuna jostakin lehdestä, että saattaa olla, ettei tänä talvena tule Etelä-Suomeen pysyvää lunta laisinkaan. Kun joulukin on jo ohitse, se ei itseäni enää haittaa. Alan odotella kevättä ja tulevaa kesää.:)

      Poista
  2. Aina sitä oppii uutta, kun vanhaksi elää :).

    VastaaPoista
  3. Olen ollut joskus katsomassa täydellistä auringonpimennystä mikä näkyi hyvin. Tai siis oli melkein pilkkopimeää ja linnut lopetti laulamisen oli täydellinen hiljaisuus ihmiset vain seurasivat tilanteen jatkumista. Oli se järisyttävä ja osittain kammottava kokemus. Kuuta katselin perjantaina minäkin mutta silloin en tiennyt mikä oli menossa. Nyt pitää kertoa miehellekkin kun kuuta kerran yhdessä äimisteltiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa oli viimeisin täydellinen auringonpimennys heinäkuussa 1990. Muistan sen, koska rakensimme silloin taloa, enkä millään jaksanut nousta niin aikaisin aamulla (klo 4-5) ylös sitä seuraamaan. Mutta naapurin mies jaksoi ja kertoi saman, minkä sinäkin. Että tuli pimeätä ja linnut lopetti laulamisen.
      Ensimmäisen kerran "näin" kuunpimennyksen 2018, ja sitten 2019, vaikka olen yli 50-v. Ne asiat eivät vain ole kiinnostaneet minua nuorempana. Mutta nyt olisi ollut kiva mennä yhdessä puolison kanssa sitä kuuta ulos ihailemaan, kuten te teitte, mutta nyt hän oli liian väsynyt. Sellaista se on.:DD Kerro asiasta ihmeessä puolisollesi.:)

      Poista
  4. Tässäpä oli ihan uutta tietoa minullekin. Ei tullut katseltua taivaalle perjantai-iltana, mutta täysikuuta kyllä ihasteltiin parina iltana. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun luin tuosta puolivarjopimennyksestä lehdestä, mieleeni tuli ensiksi eräs vanha valokuvani kuusta, ja luulinkin, että olin jo kuvannut ilmiön vahingossa. Mutta valokuvan päivämäärän mukaan,kun tarkistin asian, kyse oli silloin erittäin kauniista laskevasta kuusta. Mikä pettymys. Joten pitihän tähänkin uuteen asiaan tutustua.
      Mukavaa viikkoa sinullekin!:)

      Poista
  5. Minäkään en ollut tästä aiemmin kuullut. Kiitos kiinnostavasta postauksesta! Hyvää loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiiu! Hyvää loppuviikkoa sinullekin!:)

      Poista
  6. Mukavia tammikuun viimeisiä päiviä sinullekin!:)

    VastaaPoista
  7. upea kuvasarja kerrassaan ja paljon ihan uutta tietoa minulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon uutta tietoa minullekin! Tällaiset tilaisuudet täytyy käyttää hyväksi ja tutustua uusiin asioihin, aina kun niitä tulee eteen.:)

      Poista
  8. Kiva postaus! Täytyy muistaa tuo kesäkuun pimennys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kuvakehrääjä!
      Täytyypä laittaa päivämäärä itsellekin kalenteriin, että sen muistaisi. Mutta täytyy myöntää, ettei tuo puolivarjopimennys ole niin näyttävä kuin varsinainen kuunpimennys. Luonnon tapahtuma kuitenkin...

      Poista
  9. Komeat kuvat olet onnistunut saamaan. Aivan uusi ilmiö minullekin, kiva kun jaoit asian kanssamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ritavuoren juurella!:)
      Maailma on täynnä uusia ilmiöitä, niihin on aina yhtä hauska tutustua.

      Poista
  10. Kiitos Suvi! Mukavaa maaliskuuta sinullekin<3

    VastaaPoista