10.11.2019

Ensilumi

Ensilumi satoi pihaamme juuri silloin, kun olin poissa kotoa vain pari tuntia. Kaupungilla kiertelemässä kauppakeskuksessa. Kotia palattuani näin, kuinka maisema oli muuttunut: portinpylväinä toimivat kirsikkapuut olivat lumenpeitossa, pensaat ja maa valkoisena. Vain ison mäntypuun alla näkyi vihreätä nurmea. Meidän lintujen ruokintapaikalla.

Katso vaikka! 


Vaikka lunta oli vain yksi-kaksi senttiä, kaikki muuttui. Kuinka jokainen oksakin kirsikkapuussamme voi olla lumen peitossa...

Lintujen ruokintapaikka on ison männyn alla. Siellä on kolme erillistä lintulautaa, löydätkö ne?  Penkki ja keinu ovat peittyneet lumeen, ne pitäisi peittää talveksi. Mutta uskoisin, että vielä kerkeää...

Pieni vesialtaammekin, josta tuli yllättäen myös lintujen juoma-allas, pitäisi nostaa talveksi suojaan.


Ensilumen määritelmän mukaan lunta pitää olla maassa yksi sentti vielä seuraavanakin aamuna talviaikaan kello 8.00. Ja tämä lumi oli, joten meille ensilumi tuli tänä vuonna 28. lokakuuta. Merkitsin päivän ylös, että muistaisin sen.

Sillä nyt sataa vettä ja tuo ensilumi on enää muisto vain. Mutta se ei minua nyt haittaa, sillä pihalla on vielä paljon tekemätöntä työtä. Moni asia on jäänyt viimetinkaan ja on kesken, joten vielä ei ole talvilevon aika.

Itselleni varsinainen lumenkaipuu iskee yleensä vasta joulukuussa, jolloin alkaa joulun odotus. Sillä joulu ilman lunta ei tunnu joululta, lumi kun kuuluu jouluun. Täällä Etelä-Suomessakin.

Joten tulevia lumia ja upeita talvisia maisemia odotellessa...25 kommenttia:

 1. Juu, maisemat olivat kauniit vain hetkeen. Sitten tuli vesisade vieden kaiken kauneuden mennessään. Mielestäni olisi voinutu jo jäädä, mutta niinhän ei enää nykyään tapahdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin ensilumi jää maahan, ainakaan täällä Etelä-Suomessa. Mutta märkä lumi, joka tarttuu joka oksaan ja heinänkorteen, muuttaa maisemanäkymää valtavasti. Parasta lumessa onkin valon määrän lisääntyminen. Mutta sen aika ei ollut vielä.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Oho,tuli hassu kirjoitusvirhe tuohon edelliseen kommenttiin :D
  Kaunista! Meillä on ollut pikkupakkasta täällä Keski-Suomessa. Lunta tuli mukava kerros, mutta nyt se taas sulaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodenaika alkaa olla sellainen, että lumentuloa alkaa jo odotella. Täällä meillä sataa tällä hetkellä sen verran kovasti vettä, että puolisoni päätti jättää sunnuntaikävelyn väliin ja lähti mieluummin töihin. Itse aion pukea sateenkestävät vaatteet päälle ja lähteä pihalle. Hmmm, mitähän tekisi...

   Poista
 4. Pari hentoista lumipeitettä on nähty meilläkin jo. Mutta nyt on koko viikonlopun satanut vettä, pöh. No, eiköhän se lumi vielä tule. Tosin, varmaan ensimmäistä kertaa elämässäni toivon, ettei se tule ihan heti, tai ettei sitä tulisi aluksi kuin vain vähän, koska mun lemppari kävelyreitti on latureitti, ja minähän en hiihdä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä itse odotan lumentuloa kuin kuuta taivaalta, mutta en nyt. Syytä en tiedä. Ulos olen kuitenkin lähdössä minäkin, säähän on vain pukeutumiskysymys.
   Täälläpäinkin on aivan ihania ulkoilureittejä, jotkä ovat talvella hiihtäjiä varten. Se on harmittanut joskus varsinkin keväällä, kun latujen paikat sulavat muuta ympäristöä hitaammin eikä ne ole kovin aikaisin kävelijoiden käytössä. Mutta toivottavasti sinulle löytyy jokin uusi, mukava kävelykohde.:)

   Poista
 5. Lumen puuteroima maisema on niin kaunista. Ensilumi todellakin tuli ja meni. Nyt sataa kaatamalla. Minustakin jouluna pitäisi olla lunta. Joulu ei vain tunnu samalta, kun maa on musta. Valkea joulu alkaa olla harvinaista herkkua täällä etelärannikolla, mutta ehkä tänä vuonna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista, oliko se viime vai toissa vuonna, kun olin jouluna aatonaattona Helsingissä joulukonsertissa, mutta yllätyin, kun siellä ei ollut yhtään lunta. Esplanadin puiston upeat jouluvalotkin katosivat jonnekin läpitunkemattomaan pimeyteen. Se oli surullista. Muutama kymmen kilometriä pohjoiseen päin ja maa oli valkoinen. Silloin olin aika onnellinen asuinpaikastani edes kehä III:n ulkopuolella.:)

   Poista
 6. Ihanat lumikuvat! Maisema oli tosiaan niin kaunis kuuran ja lumen kuorruttamana, tämä tasainen vesisade vei kaiken valkoisen pois ja hämäryys ei juurikaan häviä edes päivällä. No, Ilma on hapekas vesisateessa lenkkeillessä. Ehkä jotain puutarhatehtäviä voisi tehdä vielä alkuviikosta, kun kerran sataakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuurainen maisema on aivan ihana, olen niitä kuvia ihaillut toisten blogeissa jo tänäkin syksynä.<3
   Äsken tulin juuri pihalta sisälle, kiertelin siellä vesisateessa ympäriinsä ja haaveilin tulevasta. Olen tekemässä lemmikkieläinten hautausmaata katajikkoon ja siirtelin maata paikasta toiseen. Kaikkea sitä saa päähänsä aivan talven alla, mutta sinne on aikaisemmin haudattu kissamme parinkymmenen vuoden takaa ja nyt kuollut undulaattityttö. Siitä kimmoke, ja vielähän kerkeää, kun maaperäkin on hiekkaa...

   Poista
 7. Pienikin lumikerros kaunistaa maisemat ja varsinkin silloin, kun lumi tarttuu puiden ja pensaiden oksiin. Meillä satoi muistaakseni 29.10. yöllä 10cm lunta ja sen jälkeen täällä on pysynyt maa valkeana. Välillä oli melkein -15 astetta pakkastakin. Tänään on ollut pari astetta plussan puolella ja sadellut vettä, joten lumet ovat huvenneet aikamoisen paljon. Pahoin pelkään, että nyt pysytään plussalla pidemmän aikaa ja maisemat muuttuvat taas tavallisen mustankirjavan marraskuun näköiseksi. Meillä musta joulu on vielä toistaiseksi hyvin harvinainen ilmiö. Muistan varmuudella kolme mustaa joulua elinikäni ajalta, mutta voi niitä olla jokunen enemmänkin. Jopa silloin tappotalvena 2015-2016 oli muistiinpanojeni mukaan valkea joulu (tosin lumet sulivat heti joulun jälkeen pois). Musta joulu tuntuisi varmasti todella masentavalta kun on tottunut näkemään lunta jouluna. Toivotaan sinne eteläänkin sopivasti lunta jouluksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon, että jouluna olisi lunta. Kahtena viime vuonna olikin, mutta sitä ennen joulu oli muistaakseni musta. Oli turhauttavaa katsella ulkovaloja, kun kaikki se valo tuntui katoavan jonnekin pimeyteen.
   Olenkin miettinyt, että tulevaisuuden varalle täytyy täällä Etelä-Suomessa koristella koti sisältä erilaisilla lumisilla koristeilla. Että olisi "lunta" edes talon sisällä. Ja valkoinen joulu.:))

   Poista
 8. Lumi tekee ihmeen kaunista luontoon, eipä se etelässä lumi pysy,ehkä vasta tammi-helmikuussa vasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi todellakin koristaa maiseman aivan uudenlaiseksi. Joka kerta ensilumen aikaan, varsinkin kun se on märkää lunta, joka tarttuu joka paikkaan, olen aivan ihastuksesta mykkänä. Mutta kyllähän ensilumet täällä etelässä sulavat pois, useammankin kerran ja pysyvä lumi tulee vasta myöhemmin.

   Poista
 9. sinulla olikin vastassa todella kaunis näkymä:))
  tällä kolkalla saatu vain muutama räntäkuuro tähän mennessä. minulle joulutunnelma syntyy pitkälti lumesta, pikku pakkasesta ja kuutamosta...saas nähdä miten tänä vuonna käy.
  tavallaan on jo tottunut siihen, että pihatöitä voi tehdä vielä joulukuulle asti, joten meillä myös paljon viel syystöitä tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se vähän yllättävää, kun lähtiessä entinen lumi oli sulanut ja kaikki oli vihreätä, ja takaisin tullessa tällainen valkoisuus oli vastassa.
   Lumi kuuluu niin olellisena osana jouluun, mielestäni, että lumesta on tullut jokavuotinen jännityksen aihe joulunaikana. Ja mikäs sen ihanampaa kuin luminen maa ja kuutamoyö. Sitä toivoessa...:)

   Poista
 10. Lumi todella kaunistaa maiseman. Töitä on minullakin vielä tekemättä, joten lämpimiä ja lumettomia päiviä saisi tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänäänkin olin ulkotöissä: siirsin kolme pensasta uuteen paikkaan ja kitkin rikkaruohoja. Ja tuon valokuvassa olevan vesialtaankin sain siirrettyä autotalliin. Vielä olisi pihalla tekemistä, penkkejä pitäisi mm. peitellä. Kesän viimeisiä töitä.
   Seuraava lumisateen jälkeen taidankin jäädä sitten talviunille, vain ihailemaan maisemia ja takkatulta, kirja kädessä.:))

   Poista
 11. Kaunista! Tuollainen ohut lumikerros on niin nätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ja kaiken lisäksi tällaisessa lumessa on helppo kulkea. Jos nimittäin muistelee viime talven kinoksia ja kahlaamista polvia myöten raskaassa lumessa... ne lumet on vasta edessäpäin.:)

   Poista
 12. Meillä on ehtinyt sataa lunta ja taas sulaa pois, jo muutaman kerran.
  Nyt on jonkun verran lunta, mutta mittari näyttää +2.8 ,niin että loskaa on varsinkin teillä.
  Minä pöhlö kävin päivällä labrassa kangaskengillä ja ihan oli kengät ja sukat märät. Ei varmasti tee hyvää, kun eilen illalla oli niin kipeä kurkku.
  Mukavaa keskiviikko päivää sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi kerkeää yleensä sataa ja sulaa useampaankin kertaan ennen pysyvän lumen tuloa.

   Sinulla taisi ajatukset olla jossakin muualla kuin kengissä... toivottavasti flunssa menee nopeasti ohi. Toivon sinulle paranemisia!<3<3

   Poista