Metsässä ilma on todellakin kosteampaa, auringon säteet eivät pääse polttamaan ihoa ja tuulen voimakin vaimenee puiden ansiosta. Ja sinne, metsään, olin jo päättänyt rakentaa uuden oleskelualueen: kanto- ja sammalpuutarhan. Ja tietenkin myös penkit, joissa istuen voisi seurailla sammalten kasvua ja ötököiden elämää tuolla pienellä alueella.
Luin kantopuutarhasta ensi kertaa vasta viime keväänä - ja se kolahti heti. Tuohan olisi mahdollista minullekin, ajattelin, minulla olisi paikkakin jo valmiina ja materiaalia omasta takaa vaikka kuinka paljon.
Jo heti aluksi päätin, että haluan tehdä kantopuutarhastamme mahdollisimman luonnonmukaisen, se kun tulisi pikku metsikköömme eikä varsinaiseen puutarhaamme. Halusin, että se näyttäisi siltä, kuin se olisi ollut siinä aina, ja me ihmiset vain olisimme kulkeneet reittejämme väistellen noita kantoja ja lahoavia puunkappaleita, joita erilaiset sammaleet peittäisivät.
Paikkakin, jossa kanto- ja sammalpuutarhaa voisi alkaa rakentaa, löytyi. Sillä metsikköömme oli syntynyt vaivihkaan polkuja, ja noiden polkujen keskelle oli jäänyt luonnostaan eräänlainen liikenneympyrä, tai ennemminkin kolmio, ja siinä oli mielestäni luonnollinen paikka kantoasetelmalle. Voisin aloittaa koko prosessin sieltä.
Muutama askel alapihan alueelta metsään ja eteen tulee tämä näkymä. Kieltämättä se vähän yllättää, jollei sitä osaa odottaa... |
Aloittaisin kantopuutarhan teon pienesti, suunnittelin aluksi, vain yksi alue kerrallaan, ja se saisi kaikessa rauhassa laajeta ja kehittyä aivan omaan tahtiinsa. Vuosien myötä. Mutta myöhemmin päätin jättää sen yhteen paikkaan, sillä ympärillä kasvaa puita, joita on tarkoitus kaataa takka- ja saunapuiksi. Ja niiden kaataminen olisi vaikeata, jos täytyisi varoa kaikenmaailman kanto- ja sammalasetelmia.
Vaihtoehtoja, kuinka tämän kolmion täyttäisin ja rakentaisin, oli valtavasti. Pyörittelin eri vaihtoehtoja mielessäni eikä osa polkuverkostostakaan tahtonyt aluksi hahmottua. Sitten tein sen, mitä niin monesti aikaisemminkin.
-----------------------------------------------------------------
Kun en tiennyt mitä tehdä, en tehnyt mitään.
Odotin.
Ja sitten ratkaisu syntyi.
Kuin aivan itsestään.
----------------------------------------------------------------
Odotin.
Ja sitten ratkaisu syntyi.
Kuin aivan itsestään.
----------------------------------------------------------------
Ajalla on ihmeellinen vaikutus ideoiden syntyyn ja niiden kehittymiseen. Rakastan tuota prosessia jossakin aivojen sopukoissa. Välillä tuntuu, ettei minulla ole sen kanssa mitään tekemistä, koska olen itse niin passiivinen. Mutta olen jo oppinut luottamaan, että jokinlainen perusidea sieltä lopulta nousee esille, jota lähteä sitten jalostamaan.
Olisin voinut kerätä kantoja ja puunkappaleita ja asetella ne röykkiöiksi tuolle alueelle ja istuttaa väliin erilaisia varjossa viihtyviä kasveja. Ja laittaa lisäksi, kuten Arboretum Magnoliassa, maahan kantojen ympärille punaista kuorikatetta väriä ja näyttävyyttä tuomaan ja tehdä käytävät kivituhkasta. Tai raahata paikalle korkeampia ja isompiakin kantoja ja tehdä niihin ikkunoita ja ovia, parvekkeitakin. Tehdä kohteesta oikea satumaailma.
Täytyyhän Linnunlaulu-metsässä olla "linnunpesä". Vanhan puunrungon oksanreikään on laitettu kolme "munaa" eli järvenrantakiviä Savonlinnasta. |
Savonlinnasta toin myös kaksi kiveä, joissa kasvoi sammalta päällä. Ihan tätä varten. |
Vaihtoehtoja oli niin paljon, loputtomiin. Eteen tuli valinnan vaikeus...
Mutta sen ymmärsin, etten halunnut tehdä pikkumetsiköstämme mitään kantojen hautausmaata, joten sinne täytyy saada myös uutta elämää. Tiedäthän sanonnan, kuinka kuolema tekee tilaa elämälle. Kyllä kantopuutarhassakin täytyy näkyä koko elämän kiertokulku: syntyminen, kasvu ja kuolema. Minusta.
--------------------------------------------------------------------------
Kantopuutarhassani täytyy näkyä koko
elämän kiertokulku.
Se ei saa olla vain kantojen hautausmaa,
vaan myös uuden elämän alku.
Siksi istutin kantojen keskelle
pikkuruisen puuntaimen.
Pienen serbiankuusen.
Pienen serbiankuusen.
-----------------------------------------------------------------------
Joten päätin istuttaa niiden kantojen ja sammalien keskelle pienen kuusen taimen. Se saa aikojen kuluessa kasvaa isoksi ja tuuheaksi, samalla kun kannot sen ympärillä lahoavat yhä enemmän ja enemmän, ja lopulta maatuvat näkymättömiin. Minusta ajatus tuntui hyvältä.
Ja kasvaahan kantoalueella myös metsäkasveja: pikkuruisia valkokukkaisia ketunleipiä, vanamoa ja metsätähtiä, mustikan- ja puolukanvarpuja, saniaisia ja metsäkorteita, erilaisia sammaleita ja jäkäliä. Sieniäkin. Tämä pieni kantojen hautausmaa on täynnä monenmoista elämää, ötököineen ja niitä etsivine lintuineen, ohi pomppivine metsäjäniksineen ja kauriineen. Ei siis kuollut paikka ollenkaan.
Tässä kasvaa käenkaalia eli ketunleipää, rönsyilevää vanamoa ja mm. karhunsammalta. Ensi kesänä voin siis odottaa monenlaista luonnonkukkaa alueelle. Ja pölyttäjiä... |
Yhdellä puolilaholla puunrungonpätkällä kasvoi sieniä sammalien ja vanamon keskellä. Erilaisia sieniä kasvaa muuallakin tällä alueella. |
Kesällä, kun kantopuutarhassa oli vasta penkit ja lyhdyt paikoillaan, istuin penkillä ja haaveilin - ja katselin, kuinka lyhtyjen valot syttyivät yksi kerrallaan. Mieli rauhoittui ja satakieli alkoi laulaa viereisen kuusen latvassa. Hetki oli taianomainen enkä pelännyt pimeyttä enää laisinkaan. Silloin ajattelin, että tästä saattaisi tulla jotakin, jotakin erityistä. Ja nimesin pikku metsikkömme Linnunlaulu-metsäksi.
Auringonkennovalaisimet - eli auringon lainavalo - tuovat kesäaikana kaivattua valoa yön pimeyteen. Ne palavat silloin koko yön. Mutta lokakuussa enää vain hetken aikaa. |
---------------------------------------------------------------------
Lyhdyt loistivat pimeydessä
ja
satakieli alkoi laulaa.
Ajattelin, ettei tämä voi olla totta.
Hetki oli taianomainen.
Silloin päätin nimetä pikku metsikkömme
Linnunlaulu -metsäksi.
---------------------------------------------------------------------
Ja kuinka pikku metsikkömme onkaan nyt muuttunut!
Se pimeä ja tiheän tiheä metsä, jossa en ollut kulkenut lähes kolmeenkymmeneen vuoteen, on nyt avartunut niin, että auringon säteet pääsevät sen pohjaa valaisemaan.
Nyt sinne voi mennä ja siellä kulkea, istua penkillä ja katsella, kuinka mustikka kukkii tai puolukka kypsyy, kuinka sienet nousevat sammaleesta ja maatuvat jälleen, kuinka auringon lainavalo illalla syttyy ja työntää pimeyttä ympäriltään pois.
Sillä kasvu täällä, pikku metsässämme, kuten kaikkialla muuallakin, tarvitsee valoa - ja nyt sitä siellä on.
Ja lopuksi kuvasarja muutoksesta:
Tästä kaikki alkoi. Polut olivat syntyneet aivan itsestään ja niiden keskelle oli jäänyt alue, jossa kasvoi puita, vähän sammalta ja jonkin verran erilaisia varpuja. Kuva otettu 16.04.2019. |
Tämä on kyllä ihanin kantopuutarha, minkä olen nähnyt! En ole itsekään kuin vasta äskettäin kuullut tällaisesta kantopuutarhasta ja joitakin olen blogeissa nähnyt. Mutta tämä vie voiton. Penkkikin vielä katselua varten!
VastaaPoistaKiitos, Vilma!:)
PoistaMielestäni penkkejä pitää aina olla ympäri pihaa, että pääsee välillä levähtämään ja nauttimaan kättensä jäljistä. Ja ensi kesänä sieltä sammalikosta nouseekin kaikenlaista: metsäkukkia ja metsäkorteita, saniaisia. Sammaleetkin kukkivat. Mielenkiinnolla odotan tulevaa. Jospa saisin muutaman mustikankin maistiaisiksi, elleivät linnut kerkeä ennen.
Juu, penkkejä pitää olla! Minäkin olen mökkipihaankin laittanut niitä monta.
PoistaTosi ihanaa! Tämä kertomus kantopuutarhan synnystä ja kuvat tuntuvat niin ihanilta! Juuri sellaista jota minäkin halua toteuttaa niin mökillä kuin kotimetsässä.
VastaaPoistaIdeoiden takana on aina jokin tarina tai tapahtuma, joka laittaa ns. pyörät pyorimään. Ja kun oli kanto- ja sammalmateriaalia valmiina aivan omasta takaa, joita olin vilkuillut jo pitkään ja ihaillut. Myös Nuuksion kansallispuiston sammalia ja maisemia, ja nekin ovat toimineet inspiraation lähteenä.
PoistaValmista materiaalia löytyy varmaan sinultakin omasta takaa, ainakin valokuvien perusteella. Joten eikun haaveilemaan ja suunnittelemaan!:))
Aivan ihana kantopuutarha. Siinä ei ole mitään väkisin tehtyä. Ihan puistattaa ajatus, että olisit kantanut paikalle ylimääräisiä kantoja ja sommittelut sinne lomaan punaista kuorikatetta.
VastaaPoistaKiitos kauniisti kerrotusta tarinasta. Sadunomainen tarina ja lisänä vielä kuvat satumetsästä. Lumoavaa!
Kiitos, Between! Ja kiitos kommentistasi aikaisempaan kantopuutarhapostaukseeni, jonka vahingossa keskeneräisenä julkaisin. Ilman sitä en olisi erehdystäni huomannut (pahuksen julkaise- ja tallenna-nappulat, kun ovat aivan vierekkäin).
PoistaPäädyin mahdollisimman luonnonmukaiseen ratkaisuun pitkän harkinnan jälkeen. Yhtenä syynä varmaan pari vuotta sitten alkanut luontoinnostus ja kaikenmaailman retken ihaniin eri luontopaikkoihin.
Onpa kaunista! Ällistyttävää, että tuo muotoutui noin valmiin näköiseksi jo yhden kesän aikana! Ja jos rehellisiä ollaan, niin ei tuollaiseen suomalaiseen metsämaisemaan mitkään punaiset kuorikkeet tai kivituhkakäytävät edes sopisi. Odotan mielenkiinnolla ensi kesän postauksia kantopuutarhastasi :) Mukavaa sunnuntaita!
VastaaPoistaValmis ulkonäkö johtuu siitä, että kaikki elementit olivat jo entuudestaan valmiita: valmiit sammaleiset kannot ja puunrungonkappaleet, sammalmättäät, joita kaivoin lapiolla ympäri tonttia. Ja näissä mättäissä oli valmiina sammaleiden joukossa niitä metsäkukkia, varpuja, saniaisia ja metsäkorteita. Kaikki piti vain siirtää samaan paikkaan. Metsämaakin oli jo valmiina alla, metsässä kun oltiin. Mielenkiinnolla odotan itsekin ensi kesää, miltä paikka silloin näyttää.
PoistaMukavaa sunnuntaita sinullekin!:)
Jo on hieno! Olen vaikuttunut. :)
VastaaPoistaKiitos, M.T.Ainasoja!:)
PoistaSiitä tuli lopulta parempi kuin uskalsin toivoa. Tosin pari päivää aikaisemmin puolisolle ihmettelin, että mitä järkeä tällaisen tekemisessä oikein on. Käyttää aikaa turhuuteen, mikä ei edes tuota mitään taloudellista arvoa. Mutta voiko kaikkea aina mitata pelkästään rahalla? Vai voisiko sitä ihan oikeasti välillä puuhastella jotakin ihan vain huvin vuoksi...
Ihastuttava paikka! Voin kuvitella että tuolla sielu lepää.
VastaaPoistaMainio on myös linnunpesä-idea.
Kiitos, Gilla!:) Pidän järvenrantakivistä ja niitä pitää sitten yrittää tunkea joka paikkaan. Aina löytyy hyvä syy kiville...
PoistaMikä muodonmuutos, ja paikka näyttää tosiaan siltä kuin olisi tullut siihen itsestään, vuosien saatossa. Aivan ihana idea ja levähdyspaikka!
VastaaPoistaJuu, tiedän myös tunteen kun antaa ajan ja alitajunnan ratkaista jonkin pulman. Ei kannata väkisin pakertaa.
Varmaan tuon kaltainen paikka siitä olisi ajan kanssa tullutkin, vaikkei minun elinaikanani. Hieman nopeutin prosessia...;) Ympäröivässä metsässä sammaleet ja varvut saavat kaikessa rauhassa levitä itsekseen, nyt kun niillä on enemmän valoakin käytössä.
PoistaAika ja alitajunta ovat hyviä apureita, kun samanarvoisia vaihtoehtoja on runsaasti. Moni asia taistelee päässä joka vaihtoehdon puolesta, sellainen on rasittavaa. Joten antaa alitajunnan ratkaista asia...pääsee helpommalla.
Aivan mahtava, jotenkin ei ole sanoja kuvaamaan tätä paikkaa. Tai sitten sinä olit jo sanonut kaiken.
VastaaPoistaOsaan kuvitella ainakin vähän, miltä susta tuntuu, mitä näet, mitä koet, kuulet jne.
Minäkin tarvitseisin oman linnunlaulu metsän, missä miettiä kaikkia kipeitä asioita ja miksei iloisiakin.
Nauti sinä täysin sydämin omasta metsästäsi.
Joka paikassa puhutaan tänä päivänä metsistä ja metsien parantavista voimista, joten miksei sellainen voisi olla omallakin pihalla. Siellä sitten, kaikilta ihmisten katseilta piilossa, voisi mietiä syntyjä syviä - ja niiden seurauksia.
PoistaTänään on aurinkoinen, kaunis päivä ja ensilumi maassa, joten toivotan sinulle kaunista talven alkua - ja miksei joulun odotustakin. Sillä kaupat näyttävät täyttyvän joulutavaroista ja löytyipä niitä sinun blogistasikin. Ja kauniita sellaisia.:)
Upea joutsen tanssi,mielenkiintoinen metsä.
VastaaPoistaKiitos, Pike!:)
PoistaKävin katsomassa sinunkin blogiasi mm. autioista tuvista. Olemme nyt viikonloppuna lähdössä siivoamaan yhtä pitkään asumattomana ollutta tupaa myyntikuntoon, ja se herättää haikeita tunteita. Niin kuin sinunkin kuvasi...
Hieno keksintö ja toteutus! Tuolla on varmasti viihtyisää ja tunnelmallista. Kiva se linnunpesä-idea. :)
VastaaPoistaTäytyyhän Linnunlaulu-metsässä olla linnumpesä!:)
PoistaTuossa metsässä on useampikin linnunpönttö, mutta sellaista ei auttanut laittaa kepin kärkeen kantoalueen keskelle (mietin sitä), koska oleskelu aukiolla olisi häirinnyt hautomista ja poikasten ruokintaa. Joten piti tehdä tuollainen koristepesä. Hyvä, että löytyi paikka tuollekin järven rannalta löytyneelle kuorenpalalle...
äitisi tavoin huoahdan minäkin! ajatuksella toteutettu kaunis levähdyspaikka keskellä metsää. linnunpesä kuin piste i:n päällä! kauniisti kirjoitit Kantopuutarhastasi ja sen synnystä, tarinaa oli miellyttävä lukea. pidin kovasti myös joutsen postauksestasi.
VastaaPoistaKiitos, Ilona! Tulihan tuo levähdyspaikka-idea vähän yllätyksenä itsellekin, mutta kun sitten innostuu jostakin ja alkaa pyörittelemään asiaa mielessään, menoahan se on. Oli asiassa järkeä tai ei.
PoistaNuo joutsenet olivat iloinen yllätys. Olin jo vuoden etsinyt hetkeä ja paikkaa, missä voisin joutsenia seurailla kaikessa rauhassa ja sitten se hetki koitti - ja aivan yllättäen. Sellaista se on....:)
Hei!
VastaaPoistaHaastoin sinut Kuusi kuvaa kesästä- haasteella.
https://puutarhaterapiaa.blogspot.com/2019/11/kuusi-kuvaa-kesasta-teemana-paras.html
Kiitos, Pirjo!:) Otan haasteen vastaan...
PoistaTuohan on kiva idea ja kun on vielä oma metsä. Onpa hieno muutos ja mieli varmasti rauhoittuu kun istuu omassa metsässä. Me kaadettiin muutama puu pihaltamme ja säilytin yhden kannon, jonka päälle teen kauniin istutelman. https://mechanics.havel.fi/kantojyrsimet/
VastaaPoistaTuo on aika järkevää laittaa kannon päälle jokin kukkaistutus tai jokin koriste, vaikkapa patsas. Tai tehdä kannosta kantotaloja metsän pikkuväelle. Olen nähnyt upeita kuvia sellaisista. Kaikkia kantoja ei kannata jyrsiä...:))
Poista