16.12.2019

Lemmikkieläinten hautausmaa


Kuului tömähdys - ja lintu lähti lentoon. Valkoinen tyttöundulaatti lenteli ympäri oleskelutiloja ja päätyi lopulta roikkumaan oksankarahkaan pää alaspäin. Mitä oikein oli tapahtunut, mitä se oli pelästynyt? 

Lintuhäkin luona sitten huomasin pienen keltaisen undulaatin lattialla makaamassa. Se oli oudossa asennossa ja aivan liikkumaton: se oli selvästi kuollut...
Vain tunti sitten se oli katsonut minua iloisesti ja lennellyt ympäriinsä, syönyt ja sirkuttanut -  ja nyt se oli kuollut. Nyyh!  Katselin lintua epäuskoisesti, niiskutin ja pyyhin kyyneleitäni. Ja mitä tekivät muut linnut, kun näkivät suruni?


---------------------------------------------------

Ne lohduttivat minua,
surijaa.

Istuivat orrella,
kaikki minuun päin kääntyneinä
ja narskuttivat hiljaa nokkaansa.

----------------------------------------------------


Olin hämmentynyt. Linnuilla oli nyt minun roolini, sillä minä olin yleensä se, joka lohdutti ja suojeli. Se, joka rauhoitti säikähtynyttä tai hämmentynyttä. Naksuttamalla kieltäni, laulamalla tai lepertelemällä kuin pienelle lapselle. 

Eivätkö ne surreet parvensa jäsentä, ihmettelin. Sirkuttivat vain ja lentelivät, välillä katsoivat sivusilmin kuollutta, mutteivat menneet luo. Ihan kuin ne olisivat ymmärtäneet, ettei kannustaminen enää auttanut...


-------------------------------------------------------------

Sitten kerran kuulin kaksi kutsuhuutoa
kirkasta ja kovaäänistä.
Se toistui tietyin väliajoin.
Mitä se oli? Mitä varten?

Yksi linnuista, se alfauros
vain kutsui poismennyttä.
Peilin edessä, itsekseen jutellen.
 Viikon ajan, aina silloin tällöin.

Sekin suri, omalla tavallaan.
Minulta salaa, se luuli.

----------------------------------------------------------


Suomi on lemmikkieläinten luvattu maa. Täällä on pelkästään koiria  700 000 - 800 000 ja kissojakin noin 600 000 kappaletta, muista lemmikkieläimistä puhumattakaan. 

Eikä kukaan elä ikuisesti, ei rakas lemmikkimmekään, vaan jossakin vaiheessa tulee aika, jolloin se jättää jäähyväiset meille ja elämälle. 

Suru ja ikävä on suuri. Aina. 

Sitten astuu kuvaan arkitodellisuus: minne lemmikin hautaisi?


Katajien keskelle on jo 24 vuotta sitten haudattu rakas kissamme, mutta ympäristöä ei oltu mitenkään muunnettu varsinaiseksi hautausmaaksi: se oli vain puolivilli alue pihan perällä. Mutta nyt oli aika raivata paikka oikeaksi lemmikkieläinten hautausmaaksi. Ja tällainen siitä tuli... järvenrantakivineen kaikkineen.

Lemmikeille on tietty olemassa omia hautausmaita, mutta sellainen on mahdollisuus perustaa myös omalle pihalle. Kunhan hautapaikka ei sijaitse pohjavesialueella, eikä ranta-alueella tai rinteessä, joka viettää vesistöön, ei myöskään vedenottamon suoja-alueella tai kaivon läheisyydessä. 

Lemmikki pitää myös haudata tarpeeksi syvälle, n. 0,5-1 metriin, riippuen eläimen koosta. Lemmikkiä ei myöskään saa haudata maatumattomassa materiaalissa. Näin ohjeistetaan virallisesti.

Ehkäpä nyt oli sen aika, rakentaa oma lemmikkieläinten hautausmaa omalle pihallekin. Sillä haudattavia tulisi tulevina vuosina lisää ja siihen olisi nyt hyvä varautua. Lemmikkien olisi saatava arvoisensa paikka.


Tein laudoista kehikon ja täytin sen hiekalla, jotta hautoja olisi helppo kaivaa lisää vaikka keskellä talvea. Hautapaikat tein yhteensä kuudelle linnulle, joista yksi on nyt käytetty. Kehikon päällystin kahdella leveällä laudalla, ja näin takaan hautarauhan ikiunta nukkuville. Lyhtyjen pylväät tein vanhoista marjapensaiden tuista, joihin ruuvasin lyhtypidikkeen.
Undulaatille tein hautakiven pienestä järvenrantakivestä, tekstit tein öljykultauksella. Pieni keltainen tyttöundulaatti oli nimetään Pikku Neiti. Sillä sellainen se oli: sievä, oikukas, luova, kekseliäs oman tiensä kulkija. Ja siksi ehkä hivenen yksinäinen, parvessakin. Mutta kaipaan sitä, sillä Pikku Neidillä oli vankka paikka sydämessäni...
 
Hautausmaa-alue sijaitsee hiekkamaalla, loivan rinteen yläpäässä. Paikka on hieman hankala, mutta onneksi löysin kauan sitten saamiani vanhoja, jo unohtuneitakin, ratapölkkyjä pihan perältä. Niitä sitten käytin tasaamaan ja rytmittämään kaltevaa pintaa.Kuten näkyy, maanpinta on viettävä, siksi vanhoista ratapölleistä on paljon apua, kun ne vähän porrastavat ja jäsentävät paikkaa.

Kuvasta näkyy hyvin, kuinka rinne laskeutuu alapihalla.

Aitasin tämän katajan juurialueen, sillä sen juurella kasvaa valkokukkaista tarha-alppikärhöä. Samaa kärhöä kasvaa vastakkaisella puolella aluetta ja oikean lyhdyn luona kasvaa sinistä alppikärhöä.

Maanpinnan peitin sanomalehdillä, jonka päälle laitoin männyn kuorikatetta alueen reunoille ja keskialueelle käytäviltä haravoimiani havunneulasia. Minusta ne sopivat hyvin maisemaan, alue kun on mäntyjen alla katajien ympäröimänä. Neulasia saa lisättyä vuosittain ihan omasta takaa. Lisäksi halusin, että alue olisi helppohoitoinen.

Männyn juurelle olin joskus istuttanut valkokukkaisen tarha-alppikärhön, mutta se ei viihtynyt paikallaan, vaan oli levinnyt katajien juurialueille ja kiipeili niiden oksilla. Talon luota oli leijaillut köynnösten siemeniä lisää, sillä yllättäen viime kesänä näin yhdessä katajassa sinisiä kukkia: sininen alppikärhö. Ja kannon luonakin kiemurteli jokin kärhö, on jopa pieni mahdollisuus, että se on keltakukkainen kiinankärhö, jota kasvaa lähellä talon seinällä. 

Kärhöt olivat itäneet ja kasvaneet itsekseen ilman mitään maanparannuksia.  Mikäs siinä, ainakin valkokukkaisia ja sinikukkaisia kärhöjä kiipeilee nyt katajissa kurottaen silmujaan kohti taivasta. Eläinten hautausmaalla.


Alppikärhö on vaatimaton ja kestävä luonnonköynnös, joka menestyy Etelä-Lappia myöten. Se kukkii sinisin kukin alkukesällä ja viihtyy puolivarjossa.

Alueen reunoilla kasvaa myös viisi seppelvarpua. Ne ovat pieniä ja matalia maanpeittopensaita, joilla on pienet lehdet ja alkukesällä pienet valkoiset kukat. Pensas on helppohoitoinen ja viihtyy puolivarjossa. 

Alueen ulkopuolella alareunalla kasvaa myös ikivihreä alppiruusu P.M.A. Tigerstedt, joka kukkii valkoisin kukin kesäkuun puolissa välissä. Ja sen alapuolella kasvaa valkokukkainen lumipalloheisi ja valkoisen kirjava kirjokanukka. Ja niiden takaa alkaa pihlaja-angervopensasaita, valkokukkaisia nekin. Mutta niistä enemmän ensi kesänä...

Ja lopputuloksesta tuli kuin tulikin oikea lemmikkieläinten hautausmaa, rauhallinen mietiskely- ja muistelupaikka, eikö totta?


Ja pitäähän hautausmaalla olla mietiskely- ja muistelupenkki, tässä tapauksessa kunnon istuinkivi. Kivi on huoltovapaa ja lähes ikuinen materiaali, siis sopiva elementti lemmikkieläinten hautausmaalle.

Hautausmaan reunalla on myös istuinkivi, jossa istuen voi hetken levähtää muistelemaan ja kunnioittamaan yhteistä matkaa lemmikkien kanssa. Tai mietiskellä muuten vain, elämän merkitystä ja ihmeellisyyttä pohtien.


Kynttilät kuuluvat hautaismaille, niin meilläkin. Niiden sytyttäminen ja tulen ääressä hiljentyminen rauhoittaa mieltä.
Ympärillä maisema hiipuu illalla pimeyteen, mutta kynttilä palaa kirkkaalla liekillä. 

Muistot rakkaista lemmikeistä säilyvät pitkään, koko loppuelämän. Se yhdessä kuljettu matka jonkin täysin erilaisen olennon kanssa. Jonkun sellaisen, jonka kanssa ei ole muuta yhteistä kieltä kuin tunnekieli. Mutta se onkin tärkeä kieli. Tunteiden voimaa ei kannata koskaan aliarvioida.20 kommenttia:

 1. En tiedä, voiko tätä sanaa käyttää, mutta käytän kuitenkin:hautausmaa on ihana! Itsekin lemmikkejä omistaneena ja yhden omistaja parhaillaankin, tiedän tunteen lemmikin menettämisestä. Olet tosi hienon paikan luonut noille! Me olemme tuhkanneet omamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma!:)
   Alunperin paikasta piti tulla yksinkertaisempi, eikä noin laitettu. Mutta tiedäthän tilanteen, kun jotakin uutta alkaa tehdä: yksi asia johtaa toiseen ja lopulta ei tiedäkään, mistä itsensä löytää tai miltä jokin kohde lopulta näyttää. Nytkin kävi niin. Ehkäpä kyse oli myös jonkinlaisesta surutyöstä...

   Poista
 2. Rauhallisen ja kauniin lehdon olet luonut lemmikkien viimeiseksi paikaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila!:) Sellaisen paikan halusin tehdäkin, rauhallisen ja selkeän.

   Poista
 3. Todella kauniisti toteutettu muistelupaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!:) Pyrin nykyisin tekemään pihastani helppohoitoisemman, joten tässäkin pyrin pitkällä tähtäyksellä mahdollisimman vähätöisiin ratkaisuihin.

   Poista
 4. Kaunis paikka. Siellä voi istahtaa muutenkin hakemassa rauhaa.
  Meillä on itketty niin monen hamsterin ja gerbiilin perään. Yksi kissa muutti ammoin toiseen kotiin ja sekin oli surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat osaavat olla välillä omapäisiä, varsinkin, kun saavat liikkua itsenäisesti ja vapaasti ulkona. Täällä meillä päinkin on naapurissa ollut noita kodinvaihtajia, monta.
   Olen jo pitkään halunnut tehdä paikasta mietiskelypaikan, mutta aloittaminen vaatii välillä sen sysäyksen, ja se tuli nyt undulaatin kuoltua.

   Poista
 5. Kaunis hauta- ja muistelupaikka. Kataja ja mänty sopivat minusta puulajeista parhaiten hautausmaalle. Johtuneeko sitten niiden pitkäikäisyydestä, että ne symboloivat mielessäni ikuisuutta. Ne myös kasvavat niin hitaasti, että hautapaikka säilyy saman näköisenä jopa vuosikymmeniä. Toivotaan pitkää ikää muille linnuillesi, vaikka teillä onkin nyt kaunis hautapaikka kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon totisesti, ettei muutamaan vuoteen yksikään lintu kuolisi. Lemmikkeihin kuitenkin kiintyy niin, että kipeää tekee toisen poislähtö.
   Alunperin oli ihan sattumaa, että kissamme aikoinaan haudattiin tuohon katajikkoon. Mutta olet oikeassa, katajat ja männyt ovat pitkäikäisiä ja vielä vihreitä ympäri vuoden. Ja kun nyt sanoit, paikka on tosiaankin ollut sen viimeiset 30 vuotta ihan samannäköinen.:)

   Poista
 6. Kaunis paikka. Rakkaan lemmikin menettäminen varsinkin ennalta arvaamatta yhtäkkiä on suuri suru.

  VastaaPoista
 7. kaunis paikka. Lemmikin menettäminen tekee kipeää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. §yyllisyyden tunne tekee kipeää: teinkö tarpeeksi? Olin ollut eläinlääkäriin yhteydessä, mutta epäröin ja viivyttelin... olisi pitänyt viedä lintu lääkäriin heti. Sekään ei olisi välttämättä auttanut, mutta kun en sitä tiedä. Oma toiminta harmittaa valtavasti. Mutta ensi kerralla, jos sellainen eteen tulee, toimin toisin...

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunuvuokko!:)
   Olin jo pitkään suunnitellut sitä, mutta aloittaminen vaatii aina jonkin sysäyksen, joka pistää ns. pyörät pyorimään.

   Poista
 9. Wonderful photos, all of them are beautiful but I especially liked the last one, it's divine.
  Happy Holidays and a Happy New Year full of health, joy and love.
  Best wishes

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Maria for your kind words.
   I also wish you a Merry Christmas and a Happy New Year.<3

   Poista
 10. Osanottoni suruusi.
  Todella kauniisti toteutettu hauta- ja muistelupaikka 🖤
  Ihana idea tuo kivi, jolle voi istahtaa mietiskelemään ja muistelemaan rakkaita edesmenneitä.
  Meidän kaikki koiruudet on tuhkattu, ja nykyiset kaksi tuhkataan myös sitten aikanaan. Toivotaan että saamme pitää nykyiset lemmikkimme vielä monta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa olla piha täynnä kaikenmaailman istuinpenkkejä. Johtuukohan moinen iästä vai mistä, ei niitä nuorena kaivannut.:)
   Ja kiitos osanotosta!<3 Toivotaan, että lemmikkimme elävät mahdollisimman pitkän ja hyvän elämän...

   Poista