3.12.2017

Vanha kuusimetsä

Edessäni aukeni yllättäen vanha kuusimetsä ja tunsin sen heti. Se henki minua vastaan joka puolelta: voima, vakavuus ja arvokkuus. 

kuusi, kuusimetsä, vanha kuusimetsä, kuuset, kuusen juuret, sammaleiset puut, spruce forest, spruces
Vanha kuusimetsä seisoo vakaasti paikoillaan

Metsikkö oli pienellä alueella, mutta suuret, järeät ja vakaasti paikoillaan seisovat kuusipuut saivat minut unohtamaan paikan koon. En halunnut vain kulkea nopeasti metsikön lävitse, vaan jäin paikalle katselemaan ympärilleni ja ihmettelemään näitä puita. Paikka oli kuin pienenpieni alue aarniometsää.

Metsikön lävitse kulki polku, jota seurailin. Polulla kiemurteli paikoittain paksuja, kiemuraisia kuusen juuria. Ne kulkivat polun pinnalla, levittäytyivät laajalle ja kasvoivat toisen puun juurien lomitse niin, ettei aina tiennyt, minkä puun juuri mikäkin oli.

vanha kuusimetsä, polku, old spruce forest, trail, luonto blogi, nature blog
Polku houkuttelee astumaan kuusimetsään

Peter Wohllebenin kirjassa Puiden salattu elämä kirjoitettiin, kuinka puut viestivät toisilleen juuristonsa avulla, joka muodostaa laajan verkoston eri puuyksilöiden välillä. Kuinka tieto kulkee puulta puulle, paitsi juuriston, myös sienirihmaston ja kemiallisten viestien avulla ilmateitse - hitaasti, mutta kuitenkin. 

Kuinka lajitovereita, sukulaispuita tai ystäväpuita suositaan ja autetaan, ja kuinka joku puu voi olla yksinäinen. Puu, joka ei saa apua keneltäkään, jota kukaan ei varoita tuholaishyönteisistä ja jolle kukaan ei jaa ravinteita, vaikka puu olisi niitä vailla. Ovatkohan nämä kuusipuut kaikki kanssakäymisessä keskenään?

kuusi, juuristo, pintajuuristo, spruce, roots
Vanhalla kuusella on laaja pintajuuristo

Vanha kuusimetsä on yleensä paikkana hämärä. Paksut oksat neulasineen varjostavat paikkaa ympäri vuoden ja paikoitellen sellaisessa metsässä ei kasva  aluskasvillisuutta laisinkaan. Tämä on hoidetumpaa metsää, puita on harvennettu, joten valoa on päässyt maanpinnallekin. Sammalta kasvaa puiden tyvessä ja juurilla, mutta myös ruohikkoa ja risukkoakin. Tämä ei ole kuusimetsä synkimmillään.

kuusimetsä, sammal, sammaleiset kivet, kuuset, spruce forest, moss, mossy stones
Sammal viihtyy hyvin vanhassa kuusimetsässä

Tämän kuusikon ikää en tiedä enkä osaa arvata, mutta kuusen maanpäällinen runko voi elää satoja vuosia. Löysin artikkelin Tiede lehdestä, jossa kerrottiin maailman vanhimmasta kuusesta, jonka runko on iältään 600-vuotias, mutta jonka juuristo on iältään 9 550 vuotta.  Ihmeellistä! 

Maailma on ihmeellinen paikka - ainakin minulle. Kaikkea tällainen vanha pieni kuusikko saakin miettimään.


Suddenly I noticed to stand in front of an old spruce forest. Trees were big and old and I wanted to look at them more closely. The atmosphere was there like in a little primeval forest.

I read the book named The Hidden Life of Trees. It was written by Peter Wohlleben and he told that trees communicate with each other with the help of roots. For excample. The book was really interesting and if you have not read it, read it. It changes your way of thinking of trees and forests.

Have you ever heard how old is the world's oldest spruce tree? It lives in Sweden and it is 600 years old and its roots are 9 550 years old. It is difficult to believe, but it is true.

The world is amazing place, isn't it?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti