8.10.2018

Vanhat puut

On ollut aikoja, jolloin ikääntymisen tuomaa kokemusta ja viisautta on kunnioitettu ihmistenkin parissa. Tänä päivänä tilanne on usein toinen, ainakin täällä Suomessa. Mutta on vielä jotakin, jossa ikää ei katsota pahalla. Vanhat ja suuret, koko ikänsä valossa kasvaneet puut, ne herättävät arvostusta ja kunnioitusta. Aina.




Paavolan tammi Lohjalla on tällainen, esimerkki puusta, joka herättää suurta mielenkiintoa. Se on puuna kaunis ja sillä on tuuhea ja tasapainoinen latvusto. Se on kaiken kaikkiaan ilo silmälle. Ollut jo 300-400 vuotta. Paavolan tammea onkin sanottu Suomen kauneimmaksi puuksi.


Paavolan tammea oli katsomassa samaan aikaan kanssamme useampiakin ihmisiä ja kaikki halusivat ottaa tai otattaa kuvan itsestään puun edessä. Tässä yksi tyylinäyte. Voitonmerkki!

On hyvä, että metsässä kasvaa sekä vanhoja että nuoria puita. Yllätyin, kun näin, että Paavolan tammen vierelle on jätetty kasvamaan muutama nuorempi tammi. Sen jälkeläisiä, uskoisin. Tämä vanha tammi on monen nuoremman puun emopuu. Ja monen sellaisen, joka ei enää elä.


Paavolan tammen ympärille oli jätetty kasvamaan nuorempia tammia. Ne olivat emopuutaan korkeampia ja kapeampia - kuten niin moni ihmisjälkeläinenkin vanhempiaan. Huomaa, kuinka tammi kasvaa tukevasti pienellä kummulla. Kumpu on ilmeisesti ollut sille loistava paikka kasvaa. Ja Lohjan vesistöt tasaavat lämpötilaeroja ympäri vuoden.

Puiden salattu elämä -kirjan mukaan vanhat puut auttavat nuoria puita ravinnonsaannissa, sillä nuoret puut kasvavat usein emopuidensa alla varjossa, eivätkä saa niin paljon valoa yhteyttämiseen. Ja ne auttavat nimenomaan omia jälkeläisiään. Puutkin. Veri on vettä sakeampaa, sanotaan. Ja on aivan uskomatonta, että se pätee puihinkin.

Sen lisäksi, että puut auttavat toisiaan ravinnonsaannissa, ne tekevät yhteistyö myös maassa olevan sienirihmaston kanssa. Sienirihmasto välittää ravintoa maaperästä puille ja puut antavat sokereita sienirihmastolle. Yhteistyötä, josta kaikki hyötyvät. 


Puut antavat ravintoa ja kommunikoivat toisilleen juurten välityksellä. Nänä kuusen komeat juuret on kuvattu Aulangon puistometsässä Hämeenlinnassa.

Kun vanha puu lopulta lahoaa ja kaatuu, nuoret puut alkavat kilvan kasvaa kohti valoa ja sitä parasta taivaspaikkaa, joka on juuri auennut. Kilpailu voi olla kovaakin, jossa nopein ja onnekkain voittaa. 

Sanoin myös onnekkain, sillä myös onnella on osuutensa asiaan. Salama saattaa iskeä puuhun tai myrskytuuli vaurioittaa sitä, jolloin taudinaiheuttajat pääsevät vahingoittamaan puuta. Kun toivotetaan onnea toiselle, sille on perusteet, eikä totta? Elämä on yllätyksiä täynnä, puullekin.


Tammen syksyisiä lehtiä. Maassa oli paljon tammenterhoja Lohjan tammilehdossa ja tämäkin tammi oli jo pudottanut terhonsa,  kuten näkyy. Vain kanta oli jäljellä. Tässä Paavolan tammen oksassa.

Viime syksynä eräänä pimeänä ja myrskyisänä iltana vaihdoimme poikani kanssa talvirenkaita autoomme, kun yhtäkkiä metsästä kuului valtava rysähdys ja sitten humahdus. Säikähdimme! Kauheata, mikä se oli!? 

Pienen hetken kuluttua tuli mieleeni puu, jota olin pari päivää aikaisemmin katsellut. Se oli pystyyn kuollut ja vinossa. Niin vinossa, että ajattelin se olevan vaarallinen kovalla tuulella tai lumikuorman alla. 

Ja tämä puuhan se oli sitten kaatunutkin. Rojahtanut ensin isoa koivua vasten, liukunut sen runkoa pitkin sivulle ja romahtanut maahan. Runko oli katkennut neljään osaan. Jo siitä ymmärsin, kuinka laho puu oli.


Paavolan tammen oksat olivat sammaleiset ja jäkäläiset. Eikä ihme, sillä tammi kasvaa kostessa lehtometsässä.

Päätin jättää puun siihen missä se oli, ravinnoksi metsän eläimille ja käpytikallemme, joka pikku metsässämme asustelee. Olkoon se kappale pientä aarniometsää tonttimme laidalla. Luonnon monimuotoisuutta lisäämässä.

Vieressä kasvaa toinenkin pystyyn kuollut puu, kuusi, jossa ei ole havun havua jäljellä ja kuorikin jo irtoilee. Mutta kuinka metsän eliöt ja eläimet rakastavatkaan sitä. Neljäsosa kaikista metsän asukeista käyttää lahopuita ravinnokseen, näin kuulin.


Sammaleiset ja kiemuraiset oksat ovat hyvin koristeelisia. Sammal pidättää kuitenkin kosteutta ja toimii kasvualustana monilla pikku ötököille ja viiruksille. Kukapa sitä lähtisi Paavolan tammen oksilta harjaamaan pois...

Sanotaan, että ihminen kasvaa lopulta aikuiseksi vasta, kun omat vahemmat ovat kuolleet. Puolisoni isä kuoli nyt menneenä torstaiaamuna kello 8. Hän ei vain jaksanut enää herätä, vaan yöuni vaihtui ikiuneen. Suru ja ikävä on suuri, kun suvun päämies on nyt poissa. 

Vaikka leski onkin vielä elossa, hänenkin voimansa alkavat olla jo vähissä. Meidän "lasten" ja lastenlasten - ja lastenlasten lapsienkin on jatkettava ja otettava enemmän vastuuta kaikesta. Suvun pitämisestä koossa ja yhdessä. Jatkettava hyväksi koettuja perinteitä.


Vajaata viikkoa aikaisemmin, kotimatkalla appiukkoa katsomasta, näin taivaalla sadepilvien keskellä sydämen muotoisen aukon. Aukon takaa näkyi sininen taivas. Silloin vielä uskoimme juhlivamme appiukkoni 90-vuotissyntymäpäiviä. Toisin kävi. Syntymäpäivän aikoihin onkin hautajaiset.

Vanhalla puullakin saattaa olla vain enää kanto ja juuret jäljellä, mutta omat jälkeläiset tai "ystävät" saattavat antaa sille ravintoa, niin että se pysyy elossa. Kantoon saattaa tulla jopa vuosirenkaita lisää. Pitkän aikaa. 

Onko tämä nyt sitä inhimillistämistä, josta valitetaan? Jotkut ovat sitä mieltä, ettei luontoa saisi inhimillistää. Miksei? Siinähän vain yritetään itsen kautta ymmärtää luontoa. 

Ja loppujen lopuksi, koostummehan aikalailla samoista aineksista. Synnymme kaikki, lisäännymme kaikki (lähes) ja kuolemme kaikki. Luonnossa. Elämän kiertokulku on kaikilla sama. 


Kauan sitten kaadetun puun kanto on yhä täynnä elämää. Sienet tekevät puiden kanssa yhteistyötä ja pienistä rei'istä päätellen, tässä kannossa asustelee myös pieniä metsän ötököitä.

Luonto on meille vielä monessa suhteessa tuntematon paikka, vaikka toisin moni luuleekin. Siksi sitä onkin hyvä tarkkailla ja yrittää ymmärtää. Ja on hyvä aloittaa vanhoista puista. Noista, jotka herättävät luontaista kunnioitusta muutenkin. 

Ja on hyvä, että näitä kunnioitusta herättäviä elementtejä luonnossa on paljon muitakin, sillä niin paljon olemme luontoa välinpitämättömästi tuhonneet. Ymmärtämättömyyttämme. Kunnioitus ja ihailu auttavat yrittämään. Ymmärtämisessä.

Kohdelkaamme vanhuksiammekin samalla kunnioituksella. He ovat arvokkaita ja tutustumisen arvoisia kohteita. Kuten luontokohteetkin. Vanhat puut esimerkiksi.


Vanhan ja suuren puun äärellä tuntee itsensä niin pieneksi. Miksi ihmiset haluavat tuntea itsensä välillä pieniksi? Me, maapallon valtiaat, jotka haluamme olla luomakunnan herroja? Kaiken yläpuolella. Kertokaapa minulle...



8 kommenttia:

  1. Lämmin osanotto. <3 Elämän kiertokulkuahan kaikki on, iloineen ja suruineen. Kuinkahan monta elämää tuommoinen tammikin on ehtinyt nähdä? Vanhoissa puissa ja muissa luonnon elementeissä on jotain tosi lohdullista, ne kestävät paljon pidempään kuin me, ovat osoitus sitkeydestä ja elämän jatkumisesta. Sittenkin, kun kaatuvat ja maatuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osanotosta Pipo-otus <3
      Niin, voisiko ajatella, että vanhat puut ja muut toimisivat jonkinlaisena esimerkkinä - siitä sitkeydestä ja elämän jatkumisesta, josta kirjoitit? Siksikö niitä käymme katsomassa? Sillä onhan Paavolan tammikin käynyt jo pelkästään aikamoisen luonnonvalinnan lävitse päästääkseen siihen 300-400 vuoden ikään ja kasvaakseen Suomen kauneimmaksi puuksi. Se on tehnyt viisaita valintoja... hmmm...

      Poista
  2. Uskomattoman kauniita kuvia ja ihanasti kirjoitettu vanhoista puista. Vanhat puut ovat kyllä niin puhuttelevia ja kauniita ja toivoisin että niitä suojeltsisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Puutarhurintytär!:) Vanhat puut ovat kyllä kiehtovia ja mielikuvitusta herättäviä. En ihmettele, että tämänkaltaisia puita on pidetty pyhinä.
      Suuret maisemapuut, kuten männyt ja tammet, jotka ovat läpimitaltaan vähintään 60 cm rinnan korkeudelta mitattuna, voivat olla suojeltuja ja niiden hoitoon voi saada maatalouden ympäristötukea. Näin juuri luin Ympäristö.fi -sivuilta. Uskon, että Paavolan tammi kuuluu näiden suojeltujen puiden joukkoon.

      Poista
  3. Kiitos pysäyttävistä kuvista ja hyvästä kirjoituksesta! Niin totta. T. Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi Kottikärryn kääntöpiiristä!:) Vanhat puut herättävät ajattelemaan! Ehkäpä siksi niiden luona on aina käyty, miettimässä syntyjä syviä. Ehkäpä siksi tällaisiä paikkoja on kautta aikojen pidetty pyhinä, luonnon omina kirkkoina...

      Poista
  4. Lämmin osanotto.

    Vanhat puut ovat usein kauniita. Kelotkin suorastaan tyylikkäitä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Kuvakehrääjä.:) Kelopuut voivat todellakin olla hyvin koristeellisia, kuin luonnon omia patsaita.

    VastaaPoista