10.2.2019

Westersin puutarha Kemiönsaarella

Käyn aina silloin tällöin Helsingin seudun kesäyliopiston kasviretkillä ja vuonna 2012 kesällä olin tutustumassa Gunilla Törnroosin perustamaan puutarhaan nimeltään Westersin Puutarha. Paikka sijaitsee kauniilla Kemiönsaarella Etelä-Suomessa.



Westersin puutarhan kesäkahvila ja tilausravintola sijaitsee vanhassa kivinavetassa. Tästä piha-alueelta retki alkoi.

Sininatat näyttävät upeilta punaisen kivituhkan ympäröimänä. Tämä ei näytä perinteiseltä suomalaiselta puutarhalta, vaan tuo enemmänkin mieleeni puutarhat Välimeren alueelta. Rakastan hopeanvärisiä kasveja!
Kiviset portaat ovat ikuiset.
  
Westersin puutarha on yksityinen puutarha, joka on perustettu maatilan vanhaan omenatarhaan. Omistaja itse, Gunilla Törnroos, kuvailee puutarhaansa puolivilliksi puutarhaksi. Ja sellainen kuva minullekin paikasta tuli. Puutarha oli ihastuttava ja idyllinen.




Puutarha on perustettu vanhaan omenatarhaan ja mikä onkaan ihanampaa kuin omenapuun varjossa levähtäminen aurinkoisena ja lämpimänä kesäpäivänä.
Tällainen hyönteishotelli roikkui tuon edelliskuvan omenapuun oksalla. Yksinkertainen malli ja helppo itsekin tehdä, luulisin. Nättikin.

Puutarhassa kasvaa kukkia ja yrttejä, marjoja ja vihanneksia sulassa sovussa keskenään. Kaikki ekologisesti viljeltyjä. Gunilla kertookin kasvattavansa mieluiten helppoja ja vanhanaikaisia peruskasveja, ja jättävänsä hybridi- eli jalostetut kasvit muille.


Käytäviä reunustavat tässä vanhat heinäseipäät, joiden huipulle voi laittaa esimerkiksi erivärisiä ruukkuja ja kippoja väriä ja omaperäisyyttä tuomaan.
Yrttitarhan keskelle laudoista rakennettu yksinkertainen pylväs ja sen päälle ruukku kasveineen toimii paikan keskipisteenä. Tällainen pylväs on helppo rakentaa itsekin.

Puutarha on tunnettu nimenomaan yrteistään, sillä niiden valikoima on runsaampi kuin yleensä kotipuutarhoissa. Koska paikka on yksityinen puutarha, kasvien luota ei löydy nimikylttejä eikä tienviittoja puutarhan eri osiin. Muttei se itseäni haittaa laisinkaan, sillä pidän ihmettelystä. Siitä, ettei kaikki tule aina valmiina.

Paikka onkin tarkoitettu aistittavaksi monipuolisesti, ja se tulee hyvin esille kaikessa siellä pidettävissä toiminnoissa, kuten taidenäyttelyissä ja konsertteissa. Esimerkiksi viime vuonna puutarhassa pidettiin siiderifestivaalit ja ravintolakin on käytettävissä tilauksesta. Joten kaikille aisteille on tarjontaa sitä haluaville.



Tässä yrttiä on kokeilumielessä leikattu yrttipenkin reunuskasviksi ja tätä yrttitarhaa koristaa keskellä sininen pallo, joka oli yhteen aikaan niin suosittu joka ikisessä puutarhassa - ja on edelleenkin paikallaan tässä puutarhassa.
Köynnöstukipuut voi olla myös tehty pihan perältä katkotuista ohuista pajuista tai muista pienistä lehtipuista. Ja huipulle koristeeksi vanha ruukku. Hyvä ja käytännöllinen  - ja täysin ilmainen. Ja kuka sanoo, etteikö tämä olisi kaunis...

Gunilla Törnroos kertoo yrittävänsä keksiä joka vuosi puutarhaansa jotakin uutta katsottavaa tai koettavaa. Niin kuin niin moni meistä muistakin kotipuutarhureista. Vaihtelu virkistää...


Kuva on osasuurennus laajemmasta kuvasta, joten vähän epätarkka. Mutta mikä idea! Metalliverkko muotoiltu ja täytetty mullalla, ja laitettu sinne kasvamaan salaattia ja mansikoita, hiuksissa kasvaa kukkia ja pieniä tomaatteja. Onko tämä nyt linnunpelätin vai vain vihannesmaan koriste, joku rokokoo-ajan naista kuvaava kasvipatsas...

Kuvat on otettu kuusi vuotta sitten, ja kuten jokainen kotipuutarhurikin tietää, siinä ajassa puutarha voi muuttua melkoisesti. Tunnelma ja henki kuitenkin yleensä säilyvät, siitä pitää huolen paikan luoja ja pitäjä. Yllättävän moni asia onkin entisellään, sen voi havaita katsomalla uusia valokuvia Westers puutarhan omilta kotisivuilta.

Westersin Puutarhalla on omat kotisivut, jossa voi käydä lukemassa paikasta haluttaessa lisää tietoa, sen aukioloajoista ja tapahtumista kesäisin. Sivuja ei ole vielä päivitetty vuodelle 2019, mutta vuoden 2018 sivut ovat näkyvillä.


Mikä unikkokasvusto! Kaunista on...

Westersin puutarhasta löytyy lisää tietoa ja kuvia myös Avoimet puutarhat sivustolta. Siellä on dronella kuvattu videokin paikasta (viimeinen kuva sivujen lopussa). Kannattaa käydä katsomassa!

Rakastan kaikkia näitä puutarha- ja kasviretkiä ja aionkin jatkaa niiden esittelyä parin seuraavan viikon aikana. Olkoon tämä jonkinlainen ensiaskel kesää kohti, vaikka kaikkialla meitä nyt ympäröikin valtavat lumikinokset. 

Mutta sitä suuremmalla syyllä välillä täytyy päästä ajatuksissa toiseen aikaan ja paikkaan. Ja olkoon se aika tällä kertaa kesä. Sillä ajatuksissamme voimme tehdä mitä tahansa ja olla missä tahansa. Kun fysiikan lait eivät meitä pidättele.





6 kommenttia:

  1. Varmasti mielenkiintoinen kokemus, kuten monet Avoimien puutarhat ovat. Kemiön saarella olen käynyt, mutta ihan vain rannikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samalla retkellä kävimme myös Söderlångvikin kartanossa ja sen isoissa omenatarhoissa ja erilaisissa museoissa. Päivä oli ihan hauska!
      Omalla veneelläkö te olette siellä rannikolla käyneet? Kävin aamulla lukemassa aikaisemmasta veneharrastuksestanne...

      Poista
  2. Hieno ja mielenkiintoinen vierailukohde. Kyllä tässä pikku hiljaa omatkin ajatukset kääntyvät kesää kohti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nauttinut tästä talvesta aivan suunnattomasti! Talvi on ollut tosi kaunis.
      Mutta esimerkiksi tänään, kun lämpötila on plussan puolella, vettä sataa ja kävelytiet lainehtivat märässä lumimoskassa, ajatukset kääntyvät kesään aivan huomaamatta. Mistä lie johtuu..:))

      Poista
  3. Tuohon huoliteltuun villiin tilaan minäkin haluaisin oman pihani.
    Hieno paikka, ja kiva kun joku muukin liputtaa perinteisten kasvien puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itsekin perinteisten, kestävien ja helppohoitoisten kasvien ystävä. Aikanaan tilailin paljonkin siemeniä Isoäidin kasvit ry:stä, joka edustaa tätä ajatussuuntaa. Hauska kuulla, että meitä on muitakin!:))

      Poista