7.4.2019

Puutarha vs. villi luonto

Eilen aurinko paistoi ja oli kesäisen lämmintä, kuten tänäänkin. Nautin puutarhassani olosta suunnattomasti ulkolintujen touhuja katsellen ja ympäriinsä kävellen.

Katselin, kuinka kuusitiaispariskunta valtasi linnunpönttömme ja vartioi tarkasti uutta reviiriään. Linnuillekin kelpaa rakennettu asunto, eikä haittaa vaikka käpytikkamme on vähän nakuttanut sen ulkopintaa.



Mutta jänisten talvenaikana järsimiä oksia tutkaillessani aloin miettiä puutarhan ja ns. villin luonnon suhdetta toisiinsa.


Sainpas sinut kiinni, itse teossa!! Minun norjanangervoni ovat jänisten suurta herkkua...
 
Huomasin, kuinka koko piha on täynnä jänisten papanoita. Mietinkin, riittäisiköhän tämä nurmikolle lannoitteeksi? Jos sitä ei haravoisi pois...


Olenpa tehnyt tästä aiheesta, puutarha vs. villi luonto, postausaihionkin joskus 1,5 vuotta sitten, mutten ole koskaan julkaissut sitä. Moni asia on sen aikaisista ajatuksista muuttunut ja se yllätti minut.
  

Ajatukset ja asenteet voivat muuttua.
Huomaamatta, hyvinkin lyhyessä ajassa. 


Kuuluin muutaman vuoden Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:hyn. Selailin tunnollisesti jäsenlehteä ja kävin kuuntelemassa muutaman kerran Finlandia-talolla luontokuvafestivaaleilla esitelmiä ja katselemassa upeita luontokuvia. 

Hämmentyneenä kuuntelin jääkarhujen kuvausretkistä Pohjoisnavalla, lintujen kuvausretkistä Lapissa pahimmalla pakkaskaudella sekä karhujen ja susien kuvausretkistä eri kuvauskojuilla. 

Kuva otettu Korkeasaaresta panssarilasin lävitse. Minun karhukuvani...

Minun valokuvissani ilves loikoilee auringonpaisteessa kivellä - jälleen  Korkeasaaressa. En ole koskaan nähnyt ilvestä luonnossa. Naapurin mies on.


Ihastuneena katselin varsinkin espanjalaisen luontokuvaajan Jose B. Ruizin upeita luontokuvia, jotka ylittivät todellisuuden rajan. Niissä oli uutta ulottuvuutta ja uutta merkitystä, joista pidin. Ne kuvat eivät olleet enää pelkästään luontokuvia, ne olivat taidetta.


Kun valokuvaaja tuo kuvaan jotakin lisää, 
mitä muut eivät näe, 
siitä tulee taidetta 


Sitten aloin miettiä suhdettani luontoon ja suhdettani puutarhaan, ja tajusin, että todellinen villi luonto on jopa pelottava.

Huomasin myös kuinka vähän samoilin isoissa metsissä, erämaista puhumattakaan. En edes uskalla lähteä minnekään pelkän kompassin kanssa, sillä minulta puuttuu tyystin suuntavaisto. Eksyn helposti kaikkialle. 

Enkä halua kyyristellä tuntikausia kameran kanssa missään kuvauskojussa tai muuallakaan. Se ei sovi minulle, se ei ole minun luontoni. Siksi erosin yhdistyksestä. Olen puutarhaihminen, selitin eroamistani. Pidän rakennetummasta ympäristöstä.

Parasta koskemattomassa luonnossa onkin se, ettei sille tarvitse tehdä mitään. Ei suunnitella, ei kitkeä eikä hoivata. Luonto on, se hoitaa itse itsensä. Silti viihdyn paremmin puutarhassa, jonka voin suunnitella mieleiseksini. Pidän siitä, että olen puutarhani luoja. Ja pidän siitä, että puutarhani on rajattu paikka: kappale turvallista luontoa minun, perheeni ja ystävieni käytössä.

Loistokärhö 'Jackmanii' on lempikärhöni. Kukkiessaan rungollisen siperinahernepensaan päällä, se näkyy sisälle ruokailutilaan. Mikä onkaan ihanampaa, kuin katsella noita sinivioletteja suuria kukkia syödessä.



Sitten tajusin, ettemme me ihmiset - tai osa meistä - ole mitenkään erilaisia tässä asiassa kuin monet eläimetkään. Eläimetkin rakentavat itselleen pesän kylmyyttä ja vihollista vastaan ja varastoivat ruokaa talven varalle.

Ja esimerkiksi muurahaiskeko pitää sisällään kokonaisen kehittyneen yhdyskunnan ja ne pitävät kirvoja "kotieläiminään", joita käyvät lypsämässä. Poikkeammeko tuossa asiassa niistä jotenkin kovin oleellisesti? 

Lypsäköön muurahaiset kirvojaan, mutta jos ne rupeavat vilistämään ruokalautastemme välissä, hermostun.  Meidän reviiri.

Oma tarpeeni rakentaa talo ja puutarha onkin vain normaalia toimintaa luonnossa. Järkevää toimintaa, sillä niin tekevät muutkin. Sekä eläimet että ihmiset. Luonnossa ja luonnostaan. En ehkä olekaan pilalle hemmoteltu ja luonnosta vieraantunut, vaan toimin kuten muutkin luonnossa. Omaksi ja läheisteni parhaaksi. Näin ajattelin silloin.

Mutta nyt, 1,5 vuotta myöhemmin, ajattelen jo hivenen toisin. Villi luonto kiehtoo ja uteliaisuus voittaa pelon. Pikkuhiljaa, askel askeleelta, huomaan matkaavani sieltä puutarhastani metsän puolelle, sinne villin luonnon puolelle. Sieltä on auennut kokonainen uusi maailma, enkä ole ottanut kuin vasta ensiaskeleita. 

Ja  kyllähän puutarhakin on osa sitä, villiä luontoa. Jatkuvalla työllä saamme sen pidettyä omassa hallinnassamme, omana reviirinämme.

Mutta jollemme huolehdi puutarhastamme, villi luonto valtaa sen takaisin alta aikayksikön. Maalta, ilmasta ja vesistöistä käsin kaikkialta. Ja siitä tulee jälleen osa sitä villiä luontoa. Joka ei meitä kaipaa.






 

9 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista pohdintaa. Mulle se on niin, että yöllä pimeässä metsässä, tai metsässä ylipäätään, en osaa pelätä mitään. Mutta kaupungissa olen tosi arka liikkumaan myöhään yksin missään. En siis liiku ellei ole pakko. Mutta yö metsässä olisi lähinnä ihana irtiotto kaikesta. :) Kai se jotenkin liittyy siihen, että lapsena on liikkunut luonnossa paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitähän se on kysymys, tottumuksesta. Muistan, kuinka kerroit, että teillä oli retkeilevä perhe eli se metsäympäristö on sinulle tuttu ympäristö. Kyllähän meilläkin on aina metsää ollut ympärillä, mutta sellaisia pikkumetsiä. Ei niissä kukaan yövy,
      enkä edes halua metsässä yöpyä. Lyhyemmät reissut riittävät. Luonnossa on paljon itselleni uusia asioita. Aikapula vain vaivaa...

      Poista
    2. Asia kerrallaan voi opetella sitäkin. Erilaisia laavuja ja kotia saa myös retkeilyalueilla vuokrattua yöksi tai pariksi omaan käyttöön, jos joskus haluaa kokeilla vähän seikkailla. :) Esim. Repovedellä muistaakseni tämä onnistuu, taitaa polttopuutkin olla paikan päällä valmiina ja sitä rataa. Itse haluaisin joskus kokeilla sitäkin. Telttaretkeilystä en ole oikein innostunut. Kodassa yöpyminen on mukavampaa.

      Poista
    3. Meillä pojat kävi partiossa useampana vuonna aikoinaan, joten erilaista retkitavaraa löytyy omasta takaa. Rinkkaa, trangiaa ja retkikirvestä myöten. Taitaa telttakin löytyä, onpa muu perhe siinä omalla pihalla joskus yöpynytkin. Mutten minä.:)
      Olemme puolisoni kanssa puhuneet eri kansallispuistohin tutustumisesta pitkin talvea. Se olisi meille jotakin uutta, jospa ensi kesänä... kävimmehän alkuvuonna jo Nuuksiossakin, minä jopa kahdesti.
      Ja usko vain, että postaan jokaisesta retkestä, ihan varmasti.:))

      Poista
    4. Ja muuten, rupeaako sinua jo retkikuume vaivaamaan?!:)

      Poista
  2. Molemmille on varmaan paikkansa, sekä hoidetulle että luonnontilaiselle, ja molempien ihailemiselle.
    Minä en pelkää metsässä, mutta ihmisiä aristan. Vaikka kahden sakemannin kanssa kuljenkin, en haluaisi kohdata ketään neljältä tai viideltä aamulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, puutarhoilla on paikkansa ja luonnontilaisilla alueilla omansa. Molemmilla puolensa.
      Valoisana ja hiljaisena kesäaamuna luonto on upea ja mikäs sen mukavampaa kuin olla kävelyllä kahden koiran kanssa.:) Mutta tietty maalaisjärki ja varovaisuus on aina paikallaan, oli kello mitä tahansa tai oli itse missä vain...

      Poista
  3. Mielenkiintoisia pohdintoja. :) En oikein osaa pitää metsää kovin pelottavana. Olen lapsesta asti niin paljon metsissä liikkunut. Kun täällä etelässä karhun, ilveksen tai suden kanssa nokikkain joutuminenkin on aika epätodennäköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli sinulle on jo lapsuudesta asti muodostunut hyvä metsäsuhde, siinäpä se!:)
      Itse en ole tottunut kulkemaan isoissa metsissä ja suuntavaistoni on olematon. Onneksi nyt puhelimessani on maastokarttasovellus, se auttaa jonkun verran. Ainakin henkisesti.
      Mutta jos eksyisin oikein kunnolla, olisin pari viikkoa uppeluksissa jossakin ilman ruokaa ja varusteita, en ole ollenkaan varma, että selviytyisin. Mitkä luonnonkasvit ovat syötäviä ja mitkä myrkyllisiä? Suot ja suonsilmät, ne karhut ja sudet, isot hirvetkin, kyyt ja muut. Kylmyys ja jäiden sulapaikat, myrskyn kaatamat puut ja tykkylumen tiputtamat oksat. Jalan nyrjähtäminen ja muu loukkaantuminen yksinäni jossakin hevonkuusessa. Metsäsuhteeni paranee, kun tietomääräni siellä selviytymisestä lisääntyy. Siitä kai on kysymys. Ne, isot metsät ja erämaat, ovat ympäristönä minulle outoja, toisin kuin normiympäristöni, jossa osaan toimia.
      Siksi metsä myös kiehtoo ja haluan noista asioista lisää tietoa. Niinhän se metsäsuhde paranee minullakin. Aikanaan.:)

      Poista