9.3.2019

Arboretum Magnolia, puulajipuisto Lohjalla

Olen aina yhtä ihmetystä ja ihailua täynnä, kun olen tekemisissä ihmisten kanssa, joita ohjaa intohimo omaa harrastustaan tai työtään kohtaan. 

Arboretum Magnolia on syntynyt tällaisesta intohimosta. 


Tervetuloa! Tästä kaikki alkaa...

Puulajipuiston perustajia ovat Suvi Pohjola-Stenroos ja Esa Stenroos, ja he alkoivat työstää paikkaa vuonna 2003. Suvi on alkuperäiseltä koulutukseltaan eläinlääkäri, mutta kouluttautui aikuisella iällä puutarha- ja maisemasuunnittelijaksi Oxfordissa, Englannissa. Ja koko alanvaihto sai alkunsa puutarhaharrastuksesta, omassa mökkipuutarhassaan.

Arboretum Magnolia avattiin ensi kertaa yleisölle Avoimet puutarhat -päivänä vuonna 2015, ja tuona samana vuonna minäkin vierailin siellä. Kuvat ovat siis kaikki tuolta vuodelta, joten tänä päivänä moni asia voi olla hivenen toisin. Ainakin kantopuutarha on perustettu uutena alueena vierailuni jälkeen.


Puisto oli uskomattoman siisti sekä huolella suunniteltu ja rakennettu. Suvi olikin palkannut kaksi puutarhaopiskelijaa auttamaan puutarhatöissä, ainakin vuonna 2015, jolloin paikka avattiin ensi kertaa yleisölle. Näin hän itse kertoi.
Superromanttinen huvimaja sinisin kalustein ja koristein.

Puisto koostuu erilaisista alueista ja poluista. Siellä on mm. terassipuutarha ja japanilainen puutarha, laakso, puropolku ja magnoliapolku, rhodopolku ja heinäpolku, perennapuutarha, kevätrinne ja hortensiapolku - ja uusimpana kantopuutarha. 

Kantopuutarhaan on tuotu isoja puunkantoja ja-runkoja, jotka on visuaalisesti aseteltu ympäristöönsä. Kannot esimerkiksi on käännetty nurinpäin juuret kohti taivasta ja niihin on laitettu kasvamaan mm. saniaisia. Näin luin. Enemmän tietoa ja hienoja kuvia tuosta kantopuutarhasta löytyy tämän Kantopuutarha-linkin kautta. Kannattaa käydä katsomassa!

Tässä puulajipuistossa on paitsi pensaita ja perennoja myös paljon erilaisia puita ympäri maailmaa. Erilaisia puuvartisia kasveja on yli tuhat. Siellä on mm. japanilaisia ja kiinalaisia puita, joita ei kasva missään muualla Suomessa. Puita on myös Koreasta, Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Ja muualtakin maailmasta.

Kuinka tämä on mahdollista?


Tässä puistossa järvi ja kalliot sekä puut ja pensaat kaiken ympärillä luovat suotuisan pienilmaston, jossa talvenarat kasvitkin saadaan viihtymään ja menestymään.

Arboretum Magnolia sijaitsee Lohjalla, Länsi-Uudellamaalla, jossa on Suomen oloissa harvinaisen suotuisa ja talvellakin leuto ilmasto. Lohjan luonto koostuu järvistä ja rehevistä lehdoista, lähteiköistä ja harjuista, kalkkikallioista. 

Ilmasto on myös sopivasti kostea ja järvet mm. Etelä Suomen suurin järvi, Lohjanjärvi, tasaavat lämpötilaeroja ja pidentävät kasvukautta. Lohjalla onkin maanviljelyä ja puutarhanhoitoa harrastettu jo kauan, mm. ensimmäiset omenapuut on alueelle istutettu jo 1500-luvulla.

Lohjan tunnus onkin omena. Se kertoo jo paljon...


Isot vesistöt, tässä Lohjanjärvi,  tasaavat lämpötilaeroja ja kalliot keräävät auringonlämpöä.
Arboretum Magnolian pohjapiirustus vuonna 2015. Alue on kolmen hehtaarin kokoinen.

Puulajipuistossa on ollut mahdollista vierailla joko ryhmän mukana ennalta sovittuna aikana tai yleisöpäivinä, joita on ollut kerran tai pari kuukaudessa. Yleisöpäivien aikana on peritty pieni pääsymaksu, johon on sisältynyt kahvi/tee ja kahvileipä.

Vuonna 2019 ja 2020 paikka on ollut tuntemattomasta syystä yleisöltä suljettu.


Tässä tutustuttiin paikkaan ryhmän kanssa ja oppaana toimi itse paikan perustajat.
Käytävät oli nurmitettu ja kasvien istutusalueet siistitty kanttausraudalla. Kanttausrauta on muuten lempityökaluni puutarhanhoidossa.
Metsäisempi polku on päällystetty kuorikatteella.

Kotiinlähdön aika, vielä viimeinen vilkaisu tähän hyvin hoidettuun puulajipuistoon.

Lohjahan on alue, jossa on paljon myös muuta mielenkiintoista katseltavaa.

Samalla reissulla voi käydä vilkaisemassa 300-400 -vuotta vanhaa Paavolan tammea ja aivan sen vieressä olevaa Fruticetum -hedelmälajipuistoa, jonne on kerätty kaikki Suomessa kasvavat hedelmä- ja marjalajit.

Lohjalla sijaitsee myös Tammiston puulajipuisto, joka on yleisölle avoin ja ilmainen käyntikohde.

Kannattaa käydä tutustumassa!








2 kommenttia:

  1. Mahdottoman hieno paikka! En kyllä käsitä miten joku saa pidettyä pihansa noin siistinä ja vielä noin ison alueen. Apukädet ovat varmasti olleet tarpeeseen.
    Mielenkiintoista tietoa Lohjan edullisesta sijainnista ja ilmastosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää ottaa huomioon, että Arboretum Magnolia on eräänlainen käyntikortti Suvi Pohjola-Stenroosin ammattitaidosta, sillä hänellä on oma puutarha- ja maisemasuunnittelualan yritys. Ja ainakin tuona vuonna 2015 heillä oli kaksi puutarhaopiskelijaa apuna istuttamassa ja hoitamassa kasveja. Se näkyy siistinä ympäristönä.
      Lohjan seudun edullinen ilmasto ja kalkkinen maaperä tuli minullekin aivan uutena asiana. Onneksi omankin pihan pienilmastoon pystyy sentään jotenkin vaikuttamaan itse kukin...

      Poista